Přejít k hlavnímu obsahu

Roguna je na cestu do legendy skvělá volba, říká Synthetic

6. 9. 2022 | 09:01 Hearthstone Rozhovor
Od prvního přestavení nejnovějšího přírustku komentátorského týmu Roberta „Synthetic“ Vávry uběhl už nějaký ten čas. Co ho ke komentování vedlo, jak vidí šance hráčů na letošním MČR a uvidíme ho ještě někdy na Twitchi? Nejen o tom se rozpovídal v našem dnešním rozhovoru.
Robert „Synthetic“ Vávra během turnaje Assembly Winter 2016
Robert „Synthetic“ Vávra během turnaje Assembly Winter 2016
Zdroj: Vojtěch Klapuch

Na scéně jsme tě neviděli od roku 2017. Kde jsi celé ty roky byl? Našel sis během té doby čas na HSko?

Ahoj, no musím uznat, že to uteklo jako voda,v roce 2017 jsem nastoupil do restaurace a na HS už prostě nebyl čas. Když se podívám zpět, tak to bylo takový docela bláznivý rozhodnutí, protože jsem ze dne na den přestal hrát a vydal se cestou, o který jsem vlastně nic moc nevěděl. Znal jsem gastro pouze jako host, nikoli jako zaměstnanec. Takže začátky byly vážně náročný. Spousta slz, popálenin a potu. Nicméně jsem si tohle povolání naprosto zamiloval a dnes bych asi za nic neměnil.

Jak si se dostal k práci ve Vodafone PLAYzone Areně?

V polovině letošního roku jsem začal pracovat ve vývařovně v sídle Primy. Pro kluky z Vodafone PLAYzone Areny jsme zajišťovali gastro služby, s tím, že jsem tam fungoval jako externí kuchař, nakonec se mi tam zalíbilo natolik, že se z toho stal takovej skoro full time job. 

Vzhledem k tvému povolání si nemůžu odpustit tuto otázku - jaké jídlo nejraději vaříš a jaké nejraději konzumuješ?

Nejraději asi vařím Bun Bo Hue. Jedná se o tradiční vietnamskou polévku z města Hue. My jsme si název počeštili na Bun Bo Labe, protože to byl jeden z našich hlavních trháků na labské cyklostezce, kde jsem minulé léto vařil. Recept mám od rodilé Vietnamky, takže je to takový můj know how, na který jsem opravdu hrdý.

Mému srdci je nejbližší asijská kuchyně a velmi rád objevuji nové chutě, takže nemůžu říct, že bych měl nějaké oblíbené jídlo. Většinou mám jídlo spjaté s daným místem a jak jsem se tam cítil. To je podle mě u jídla nejdůležitější.

Robert "Synthetic" Vávra během komentování Vodafone Midseason
Robert "Synthetic" Vávra během komentování Vodafone Midseason
Foto: PLAYzone

Ale zpátky k Hearthstonu, co říkáš na novou expanzi, respektive nedávné nerfy? Jaké decky budou teď podle tebe vládnout?

Novou expanzi jsem si celkem užil, po komentování mě to opět celkem hooknulo a probojoval jsem se až do top 100 legend s takovým prapodivným freeze mágem, který ale po nerfech moc nefunguje. Na ladderu ted´ vládne hlavně nová roguna, v hojnosti potkávám taky spoustu různých variací druida. Myslím, že power lvl roguny je oproti ostatním classám hodně v popředí. Takže pokud chcete příští sezonu urvat legendu ve speed run čase, jako když jsme hrávali road to legend, roguna bude skvělá volba.

Připojil jsi se ke komentování nejen jako host v rámci finálové série, ale poté i jako plnohodnotný komentátor na samotném Midseasonu. Je komentování oproti hraní velká změna?

Musím uznat, že jsem byl po dlouhé době opravdu nervózní. Přeci jen hraní je poměrně komfortní zóna, asi pro každého hráče. Po tolika letech to pro mě byla celkem dost velká výzva, ale snažil jsem se na to alespoň trochu připravit. Vzhledem k mému povolání na to moc času nezbylo. Nicméně jsem si nakonec komentování docela užil a po pár panácích citruse to šlo celkem samo. Velkou oporou mi byl samozřejmě Rybka, se kterým jsem toho v minulosti spoustu odehrál.

Hraní vs. komentování. Co tě baví víc, kde vidíš svoji esportovou budoucnost?

Nemyslím si, že se budu v esportu nějak výrazně angažovat, ale klidně si rád zakomentuji, když se to vejde do mého harmonogramu. Budoucnost vidím hlavně za sporákem, ne u krbu.

CZ/SK scéna se za ty roky, kdy si hrával, velmi prostřídala. Co říkáš na tu současnou? Máš nějaké nové oblíbence?

Je tam samozřejmě pár známých jmen, která jsou u HS již od samého začátku. Z minulého turnaje mi utkvěl hlavně Couchees. Radost ze hry je občas věc, na kterou hráči zapomínají. U Coucheese bylo vidět, že sice přišel potrápit své soupeře, ale hlavně si celou akci užít. Za mě je po těch letech důležitý hlavně srdíčko a rivalita jde stranou.

Jak bude podle tebe vypadat medailové pořadí Vodafone MČR HS 2022 a proč?

Viděl bych to hezky pěkně na Ragnarose jako za starejch časů. Každý to má 50/50.

Jak to vidíš s vlastními streamy? Mohou se diváci těšit na pravidelnou dávku Tlakové níže? 
Tam to vidím velmi bledě. Ale občas to zapnu, je to takovej relax, když si chci dát pár her na ladderu, pozdravit starý známý a poslouchat starý pecky tak jako dřív. Momentálně se na 100 % věnuji gastro projektům, které mě velmi baví a naplňují. Tak nechci slibovat nemožné.

Veleneúspěšný rekreační progamer, jehož splněným snem je psaní článků sám o sobě. Ve volném čase ho najdete zalezlého u dětské karetní hry, na Riftu, nebo bájném ostrově zvaném Catan.