Přejít k hlavnímu obsahu

Brazílie je první zemí s titulem mistrů světa ve třech předních FPS titulech

Brazílie je pravděpodobně zemí zaslíbenou hráčům FPS titulů. Pátá největší země světa je místo, kde se rodí bohové stříleček. Díky vítězství místní organizace LOUD na VALORANT Champions 2022 se Brazílie stala první zemí, která získala největší tituly ve všech třech hlavních taktických střílečkách: VALORANT, CS:GO a Rainbow Six: Siege.
LOUD na VALORANT Champions 2022
LOUD na VALORANT Champions 2022
Zdroj: Riot Games

Historický okamžik byl dokonán před několika dny, kdy brazilský tým LOUD porazil ve velkém finále OpTic Gaming 3:1 na mapy. Sestava přejela svého největšího a osudového nepřítele. Celek, kterému čelila jen letos šestkrát a prohrála s ním v polovině svých setkání. Ale v tom nejdůležitějším momentu hráči neselhali a umístili Brazílii na mapu světa Valorantu.

Hráči se tak připojí ke Gabrielu „FalleN“ Toledovi, jenž vstoupil na CS:GO scénu jako outsider, ale i tak dovedl svůj tým před šesti lety ke dvěma vítězstvím na Majorech v Columbusu a Kolíně nad Rýnem. Jeho působení v organizacích Luminosity a SK Gaming znamenaly jeden z vrcholů brazilského Counter-Striku. Hvězdný hráč ukázal, že tato země je plně schopna konkurovat těm nejlepším v Evropě a Severní Americe.

SK Gaming vyhrává ESL One Cologne v roce 2016
SK Gaming vyhrává ESL One Cologne v roce 2016
Zdroj: ESL

Fanoušci si také vzpomenou na hvězdného Marcela „coldzera“ Davida, kterému FalleN, kmotr brazilského CS:GO, pomohl vyšplhat až na vrchol. V letech 2016 a 2017 byl totiž vyhlášen nejlepším hráčem světa. FalleN svůj čas také zasvětil rozvoji lokální scény v Brazílii, a právě trenér VALORANT týmu LOUD Matheus „bzkA“ Tarasconi vzdal hold brazilské legendě na tiskové konferenci po jejich vítězství ve finále šampionátu. „Provází nás učení FalleNa. Způsob, jakým pracuje, inspiruje i naši pracovní filozofii,“ řekl.

Dominance země v další taktické střílečce Rainbow Six Siege byla v posledním roce ještě výraznější. Tři nejlepší týmy na Six Invitational 2021 byly ryze brazilské, takže i tohle mistrovství poznalo brazilského šampiona. Ninjas in Pyjamas porazili Team Liquid a zastínili své druhé místo v předchozím roce.

Ninjas in Pyjamas vyhrávají R6 Invitational
Ninjas in Pyjamas vyhrávají R6 Invitational
Zdroj: Ubisoft

Blízko získání vstupenky do tohoto vzácného klubu jsou i Spojené státy americké. Po zajištěných titulech v R6 a CS:GO chybí už jen vítězství na VALORANT Champions. I když tentokrát skončili na druhém místě, OpTic byli nejkonzistentnějším týmem v tomto roce. Medaili sebrali na všech mezinárodních LAN akcích.

Evropa to má v tomhle boji komplikované, protože v současné době je většina sestav mnohonárodnostních. Dva tituly mají na kontě převážně ruské sestavy v R6 a CS:GO, jinak se můžeme bavit spíše o jednotlivcích.

VALORANT v roce 2023 přechází na nový model partnerství, Brazílie se bude mít šanci vytáhnout proti svým rivalům ze severu v rámci nové americké ligy. Její účastníci ale zatím oficiálně představeni nebyli.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.