Přejít k hlavnímu obsahu

Historický okamžik. Evropský celek poprvé prohrál sérii s americkým týmem

5. 10. 2022 | 16:40 League of Legends Reportáž
Mexico City vidělo veškerý program, jenž byl v Artz Pedregal aréně připraven. Poslední zápasy Play-in fáze byly odehrány a při té příležitosti se poprvé v historii Worlds podařilo americkému týmu porazit evropskou sestavu v BO5 sérii. Evil Geniuses vyřadili MAD Lions z dalších bojů na světovém šampionátu, stejně jako si následně RNG podmanili japonské DFM.
MAD Lions končí na Worlds 2022
MAD Lions končí na Worlds 2022
Zdroj: Riot Games

Fnatic v čele s Markem „Humanoid“ Brázdou a korejská sestava DRX si již zajistili letenky do New Yorku, kde se odehraje skupinová část mistrovství světa. Zbylí čtyři adepti připravovali urvat poslední dvě.

Nejde jen o bitvu mezi celky EG a MAD, ale také souboj regionů NA a EU. Do této chvíle se ještě nepodařilo porazit americkému týmu ten evropský, navíc Evil Geniuses s nimi prohráli i všechny BO1. Přesto predikce nejen analytiků, ale i diváků, byla ve prospěch hráčů z LCS.

První hru měli lvi ze starého kontinentu ve svých rukách. Ale jen do chvíle, než začal řádit Kacper „Inspired“ Słoma, který soupeři ukradl barona a pomohl tak otočit úvodní hru ve prospěch svých spoluhráčů. Následovala naprostá demolice v hře druhé a pro MAD to začalo vypadat opravdu bledě. Za poslední rok vyhráli pouze jednu BO5 sérii, a to předešlý den proti Saigon Buffalo. Bylo to buď teď nebo nikdy, změna taktiky a picků si vyžádala trošku improvizace, ale ani to nepomohlo.

Vítězství EG je historickým okamžikem pro LoL esport v NA regionu a opět rozvířilo vody klasického kočkování mezi těmito regiony. EG postupují do skupiny B, kde se mimo jiné potkají s G2 Esports. Ti si svým soupeřům dovolili poslat vzkaz. Čtveřici doplní LPL šampion JDG a mistři světa z roku 2020 DWG.

O poslední vstupenku na stage v Hulu divadle v Madison Square Garden v New Yorku se proti sobě postavil japonský mistr DetonatioN FocusMe a poslední MSI šampion Royal Never Give Up. Čínský celek byl jasným favoritem. Ale nikoho nelze na Worlds podceňovat. Dokázali to hned v první hře DFM. Lee „Yaharong“ Chan-ju a jeho Yone byli k nezastavení a získali tak vedení v sérii.

RNG se následně na kompozici podobnou té z úvodní hry připravili lépe. Zpočátku sice museli hrát defenzivně, protože DFM diktovali tempo. Pak se ale královská krev probudila a od té doby to byla jednostranná záležitost. Skóre bylo vyrovnáno a další hra už byla v režii týmu z LPL. Poslední odpor nebyl ani zdaleka dostatečný a RNG si zajistili místo ve skupině, kde narazí na 100T, GenG a nováčky z CTBC.

Program Worlds 2022 pokračuje v pátek. V 23:00 otevřou skupinovou fázi opět Fnatic s českou hvězdou a Cloud9. Odveta Evropy tedy nemusí čekat dlouho! 

Skupiny Worlds 2022
Skupiny Worlds 2022
: PLAYzone
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.