Přejít k hlavnímu obsahu

Začneme od nuly, zní od TSM. Proč míří organizace do Evropy? Důvody jsou dva

16. 10. 2022 | 11:30 Counter-Strike 2 Přestup
TSM chtějí být znovu pojmem v CS:GO. Jdou na to ale po svém. Jejich plán je podle viceprezidenta TSM pro Esport Dominica Kallase začít on nuly, najít talenty a vybudovat nový tým, který se probojuje až na vrchol. Kdy? Na pilu netlačí. A proč právě Evropa? Vysvětlení je dvojí.
Dominic Kallas, viceprezident TSM pro Esport
Dominic Kallas, viceprezident TSM pro Esport
Zdroj: TSM

Když TSM odhalili svůj záměr znovu soutěžit v CS:GO od roku 2023 v Evropě, tato zpráva se na scéně setkala se směsí nadšení a překvapení. Při debutu na scéně byli tehdy TSM ve svém přístupu „super agresivní“ podle generálního ředitele Andyho „Reginald“ Dinha a zapojili se do nabídkové války pro dánský super tým, čímž zvýšili platy a zlepšili sílu hráčů při vyjednávání smluv na celé scéně.

Tentokrát ale budou dělat věci jinak. Namísto toho, aby šli na scénu a vyhazovali peníze na elitní sestavu, TSM budou na své cestě na vrchol dělat malé krůčky. Kallas stráví nějaký čas v terénu a bude pracovat v tandemu s dosud jmenovaným generálním ředitelem na hledání talentů a nastavení správné infrastruktury pro tým. „Myslím, že se podíváme na 30 nejlepších talentů HLTV,“ říká, „Není to tak, že bychom nabrali spoustu nováčků. Myslím, že by to mohl být mix nováčků a hráčů, kteří jsou v jiných týmech.“

Kallas ví, jak „brutální“ je krajina esportu v Evropě a jak rychle se z dnešních lovců může zítra stát kořist. Hrstka špatných rozhodnutí se může ukázat jako katastrofální a vrátit tým o několik měsíců zpět. Člověk by si myslel, že pro TSM by bylo jednodušší jednoduše investovat v Severní Americe. Konkurence je menší a existuje řada nepodepsaných hráčů, kteří touží po příležitosti. To by také dalo TSM šanci hrát klíčovou roli při revitalizaci scény v regionu.

TSM vstoupilo do CS:GO v roce 2015 s velkým úspěchem a podepsalo dánskou sestavu Dignitas
TSM vstoupilo do CS:GO v roce 2015 s velkým úspěchem a podepsalo dánskou sestavu Dignitas
Zdroj: DreamHack

Vysvětlení rozhodnutí soutěžit v Evropě je dvojí. Za prvé, tento krok je součástí plánů expanze TSM, protože se snaží zvýšit svou globální přítomnost. Organizace expandovala i na japonský, indický a brazilský trh. „Myšlenka je mít silnou stopu v Evropě, abychom mohli oslovit naše evropské fanoušky,“ říká Kallas, „Vždy jsme byli globální společností, takže v tom jen pokračujeme,“ doplňuje. Za druhé, CS:GO zůstává esportem zaměřeným na Evropu, přičemž region neustále produkuje nejlepší hráče ve hře. TSM tu nejsou jen proto, aby vyhráli na domácí půdě „S TSM jsou vyšší ambice,“ vysvětluje Kallas. Chce také účasti na Majorech. A to znamená být přítomen v nejsilnější oblasti.

TSM bude muset tvrdě pracovat, aby získal skeptiky, kteří si stále pamatují, jak špatně byl dánský CS:GO tým řízen v roce 2015. „Tehdy tu bylo asi deset lidí a teď je nás 155,“ míří od Kallase, „Společnost se posunula na další úroveň a vybudovali jsme infrastrukturu, abychom byli schopni podporovat týmy po celém světě.“ Momentálně není stanovena žádná časová osa pro vstup TSM do CS:GO, i když fanoušci mohou očekávat další aktualizace během příštích tří měsíců. „Interně jsme si stanovili cíl, že na konci roku 2023 budeme doufejme v top 15, top 10 a pak do roku 2024 v top 5,“ věří Kallas.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.