Přejít k hlavnímu obsahu

Riot provádí expanzi na Středním východě. Které státy stále nejsou součástí kompetitivní scény?

8. 11. 2022 | 09:00 VALORANT Zajímavost
Palestina společně s několika dalšími zeměmi na Středním východě neměla to privilegium podílet se na oficiálních VALORANT turnajích. Časy se ale mění, stejně jako dohody a několik států hledá cestu do tohoto rozvíjejícího se esportového titulu.
Finále VRL MENA
Finále VRL MENA
Zdroj: Riot Games

Když se tvořila kompetitivní scéna pro nový FPS titul od Riot Games, mnoho oblastí bylo vynecháno, stejně jako dohodnuto. Území Severní Afriky a Středního východu je problematické z mnoha důvodů, nejen toho herního. První pořádaný turnaj na tomto území byl First Strike Arabia a seznam činil 14 způsobilých zemí. Nicméně Sýrie, Palestina či Izrael společně s několika dalšími na tomto seznamu chyběly.

Stát Palestina nebyl zařazen mezi původních 14 zemí způsobilých hrát ve First Strike Arabia
Stát Palestina nebyl zařazen mezi původních 14 zemí způsobilých hrát ve First Strike Arabia
Zdroj: Riot Games

Izraelští hráči ale měli situaci trochu odlišnou. Mohli se totiž účastnit evropských turnajů. Když ale bylo na historicky prvním turnaji z této oblasti zjištěno, že hráči mají bydliště v Palestině, byly týmy diskvalifikovány. Manažer PR a komunikace Riot Games pro MENA, Luciano Rahal uvedl, že původní vyloučení Palestiny bylo způsobeno řadou faktorů souvisejících s udržením konkurenční integrity s infrastrukturou serverů a klíčovými zájmy populace.

V dubnu minulého roku ale Riot potvrdil, že do příští sezóny turnajů zařadí také Palestinu. „V Riot Games se vždy snažíme zlepšovat zkušenosti hráčů v regionu i ve světě... Některé důvody však brání zařazení některých zemí do soutěžních schémat, která pořádáme, ale potvrzujeme, že se neustále snažíme abychom překonali všechny tyto výzvy. Slyšíme vás a oceňujeme vaše názory a v loňském roce se nám podařilo zařadit Libyi na seznam zemí způsobilých k účasti a s potěšením dnes oznamujeme, že do příští sezóny turnajů zařadíme také Palestinu v League of Legends, VALORANT a Wild Rift“, stálo v oznámení.

Oblast Středního východu a severní Afriky čítá přibližně 20 zemí a se začleněním Palestiny umožní Riot soutěžit hráčům od 15 let. Stále nemohou být hráči ze Sýrie, Íránu, Jemenu a Džibuti, Etiopie a Súdánu. Rahal potvrdil, že spolu s Palestinou Riot doufá, že se v blízké budoucnosti přidají „další tři země“. Esport by tak mohl být společným pojítkem často velmi odlišných národů po celém světě.

Zdroj: Ginx
Štítky: Valorant, Riot Games
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.