Přejít k hlavnímu obsahu

Tři roky dominance. Jakou cestu ušli SINNERS za zlatým hattrickem?

9. 11. 2022 | 13:20 Counter-Strike 2 MČR
SINNERS přišli na svět v roce 2020 a během tří sezón zažili řadu úspěchů, ale i spoustu pádů. Jedna věc však byla u hříšníků po celou dobu jistotou – titul z Tipsport MČR CS:GO. Jak vypadala tříletá cesta za historickým zápisem do historie českého mistrovství?
SINNERS s plaketou vítězů na MČR 2022
SINNERS s plaketou vítězů na MČR 2022
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

V roce 2020 si domácí scéna prošla revolucí. Světlo světa spatřily nové organizace s vysokými ambicemi a balíkem peněz. Pro spoustu hráčů se tak z koníčku stala práce na plný úvazek. Jednou z těchto organizací byli také liberečtí SINNERS, kteří si dali neskromný cíl. Ovládnout česko-slovenský Counter-Strike.

Při hráčských změnách na přelomu sezóny si hříšníci mohli složit tým v podstatě z toho nejlepšího na scéně. Sestavu skládal Hubert „CaNNiE“ Ludwig se Sebastianem „beastik“ Daněm, kteří si společně vybrali Jindřicha „ZEDKO“ Chybu a Maxe „SHOCK“ Kvapila. Role pátého hráče měla připadnout Eriku „The eLiVe“ Sithovi, jeho vycouvání večer před podpisem smlouvy změnila historii. Tým se rozhodl oslovit Adama „NEOFRAG“ Zouhara, jenž se v dresu SINNERS vypracoval v budoucí evropskou hvězdu a účastníka Majoru.

Hned od prvních zápasů bylo jasné, že SINNERS budou patřit mezi špičku domácí scény. Na úvod si ze švýcarského Supreme Masters odvezli zlato, vítězství přišlo také v obou splitech českých soutěží Tipsport COOL ligy a Sazka eLEAGUE. Pro definitivní potvrzení pozice domácí jedničky však museli ovládnout i vrchol sezony. Hříšníci na pandemickém online MČR bez problémů prošli do play-off, kde si nejprve poradili s eSubou, aby následně ve finále porazili Entropiq 3:1 a udělali první krok na cestě za hattrickem.

SINNERS s pohárem pro vítěze MČR 2020
SINNERS s pohárem pro vítěze MČR 2020
Foto: PLAYzone

SINNERS ale nestačilo být pouze domácí jedničkou, chtěli prorazit i do světa. Ještě před koncem roku 2020 proto přivedli zpět domů domácí legendu Tomáše „oskar“ Šťastného, až donedávna jediného Čecha, který se představil na Majoru. V sestavě nahradil Cannieho, který tímto krokem pověsil myšku na hřebík.

Změna okamžitě přinesla ovoce. Na domácí scéně za celý rok nenašli jediného přemožitele, dařilo se také v Evropě. V řadě online turnajů se hříšníci dostali na stupně vítězů, skutečný úspěch zažili až v druhé polovině roku, kdy si zahráli ESL Pro League a poprvé se také dostali do bojů o Major, když si zahráli IEM Fall RMR před PGL Stockholm. Až zdrcující tiebreak bohužel rozhodl o tom, že se SINNERS do Švédska nepodívali. Více než půl roku se však drželi v TOP 30, jejich maximem byla pozice 19. nejlepšího týmu světa.

Forma mírně poklesla a v očích mnohých nezávislých fanoušků nebyli tak jasným favoritem na obhajobu českého titulu. Po roční pauze se vrchol domácí sezony vrátil do Brna, kde se týmy utkaly v unikátní 360° aréně, v níž hříšníci rychle zahnali všechny pochyby. Ve skupině ztratili mapu proti ENTERPRISE, v semifinále se zapotili proti Dynamu Eclot, ale ve finále opět s ENTERPRISE už byli nezastavitelní. SINNERS nedopustili žádné drama a po třech mapách pozvedli pohár nad hlavu podruhé za sebou.

SINNERS s fanoušky po výhře MČR 2021
SINNERS s fanoušky po výhře MČR 2021
Foto: PLAYzone

Rok 2022 přinesl velké změny. Z týmu odešel oskar a před talentovaným Davidem „forsyy“ Bílým stál těžký úkol – nahradit českou legendu a vystřílet vysněný Major. SINNERS na své cestě bez problému prošli otevřenou kvalifikací, ale na RMR opět nezvládli poslední klíčový krok. V posledním rozhodujícím zápase nestačili na kosovské Bad News Eagles, když v poslední mapě rozhodujícího utkání padli poměrem 14:16.

Právě tato prohra dopomohla k očekávanému odchodu. Domácí rybníček už byl NEOFRAGOvi malý, přestoupil tak do OG a hned se kvalifikoval na IEM Rio Major. Odsud mimochodem přiletěl podpořit hříšníky přímo na MČR. SINNERS po pár týdnech hraní s koučem zalepili díru v sestavě Patrikem „Zero“ Žúdelem, tedy ještě zkušenějším borcem, s nímž ale musela přijít změna struktury. Kvůli tomu se také dlouho hledali a dokonce neuspěli proti českým týmům v rámci Tipsport CS:GO Praha a Sazka eLEAGUE.

Kvůli neúspěšné sezóně měli hříšníci na finále sezóny největší motivaci ze všech ročníků. Za celý rok nevyhráli jediný domácí offline turnaj a titul svým věrným fanouškům dlužili. I proto při zápasech ukazovali emoce, na které fanoušci nebyli zvyklí. Hříšníci se stali skutečnými bojovníky a i tato změna dopomohla k útěku hrobníkovi z lopaty. SINNERS totiž hned na úvod turnaje nestačili na Cryptovu, proti které bojovali na třech mapách i v následném decideru. Nakonec ale opět ukázali, že když je potřeba, tak dokážou zabrat.

V semifinále si smlsli na Dynamu Eclot a finále se neslo ve znamení bitvy dvou nejhlučnějších táborů. Lepší finále si fanoušci nemohli vysnít. Esuba vyhrála první mapu, ale na dvou dalších dokázali beastik a spol. zápas otočit a navždy se zapsali do dějin. SINNERS jsou totiž první organizací, která na poli CS:GO získala tři tituly v řadě. ZEDKO jako MVP dokráčel ke svému už pátému titulu, takovou sbírkou se nemůže pyšnit žádný jiný hráč. I kdyby v libereckém kádru nastal větší převrat, tyhle tři roky už jim nikdy nikdo neodpáře.

SINNERS po výhře MČR 2022
SINNERS po výhře MČR 2022
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.