Přejít k hlavnímu obsahu

Jaká je budoucnost TSM po krachu jejich sponzora? Smlouvu měli na deset let

15. 11. 2022 | 09:00 Kauza
Kryptoměnová burza FTX přišla ze dne na den o veškeré jmění a ovlivnila tak hodnotu tokenů po celém světě. TSM FTX, jak se organizace přejmenovala po dohodě za 5 miliard korun, přichází o svého hlavního sponzora. Byl vyhlášen bankrot společnosti.
Sam Bankman-Fried má zálibu v TSM a League of Legends
Sam Bankman-Fried má zálibu v TSM a League of Legends
Zdroj: Twitter: SAM BANKMAN-FRIED TSM FTX

Kryptoměnová burza FTX se dostala do titulků po celém světě, jenže za těch nejhorších okolností. Zatímco první zprávy poukazovaly na potenciální záchranu od konkurenční Binance, tato dohoda po analýze financí ztroskotala. Impérium FTX spadlo jako domeček z karet a byl vyhlášen bankrot. Od té doby byla burza obviněna z přesunu aktiv v hodnotě stovek milionů dolarů za „podezřelých okolností“. Generální ředitel Sam Bankman-Fried se omluvil uživatelům platformy za to, že „skončil tady“.

Na burzu byla kromě mnoha slavných osobností napojena i spousta společností, a to i na poli esportu. „Společně se zbytkem světa TSM bedlivě sleduje situaci kolem FTX,“ uvedla organizace, „Nemáme v této záležitosti žádný jiný pohled než to, co bylo veřejně oznámeno. V současné době konzultujeme právní poradce, abychom určili nejlepší další kroky k ochraně našeho týmu, zaměstnanců, fanoušků a hráčů,“ doplnila. 

Slavná severoamerická organizace uzavřela to, co bylo popsáno jako „největší dohoda v historii esportu“. Podepsala desetiletou smlouvu o právech na jména ve výši 210 milionů dolarů s FTX, tedy obdrželi téměř 5 miliard korun, za to, že si do jména přidají FTX. Organizace si je vědoma kolapsu burzy, uvedla v prohlášení z 12. listopadu, zatímco vychvaluje svou vlastní finanční stabilitu, i když se jejich hlavní sponzorství zhroutilo.

„Aby bylo jasno, TSM je postaveno na pevných základech. Jsme stabilní a ziskoví a nadále předpovídáme ziskovost pro letošní, příští rok a další roky. Těšíme se na skvělý rok 2023.“ TSM se dříve zmiňovala o plánech vybudovat „silnou stopu v Evropě“ spolu s dalšími globálními expanzemi, přičemž podpora FTX také směřuje k tomuto cíli. Společnost neupřesnila, zda lze v tomto úsilí pokračovat.

TSM nebyli jediným espotovým kouskem domluv s krachující krypto burzou. Burza uzavřela sedmiletou smlouvu s LCS v srpnu 2021 a měla také roční smlouvu s FURIA. Ani jeden z nich se ke krachu nevyjádřil.

Zdroj: FTX
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.