Přejít k hlavnímu obsahu

Krucipísek! Hráči League of Legends si utahují z boje proti toxicitě

19. 11. 2022 | 16:35 League of Legends Gaming
Nulová tolerance proti toxicitě. Takové je heslo Riot Games po konci dvanácté sezóny. Vývojáři masivně omezili používání jakýchkoli sprostých či urážlivých slov. Systém ale často nefunguje tak, jak má, a omezení či dokonce bany zasahují ty nesprávné hráče. A jak je herní komunitě vlastní, okamžitě vzala celou situaci s humorem.
Krucipísek! Hráči League of Legends si utahují z boje proti toxicitě
Krucipísek! Hráči League of Legends si utahují z boje proti toxicitě
Zdroj: Riot Games

Trestů v League of Legends rapidně přibylo. Hráči si všímají obřího nárůstku Report Feedbacků, jež je informují o tom, že jejich nahlášení mělo dopad a ten, kdo byl reportován, dostal chat restrikci či rovnou ban.

Příběhů kolem nových pravidel v League of Legends se denně na internetu objevují desítky. „Hrál jsem se čtyřmi kamarády full premade. V chatu jsem se jednoho z nich zeptal, jestli dostal za slovo trpaslík (angl. midget) ban. Po hře jsem dostal restrikci na tři dny a byl mi snížen honor level,“ popisuje jeden z hráčů situaci, kvůli které mu bude na další tři dny zakázáno psát spolubojovníkům.

Další hráč byl potrestán za slovo „woof“ (česky „haf“) při hraní Warwicka, postavy, která je částečně vlkem. Nevinná zpráva novému systému neunikla a přišla rychlá reakce. Jeden „lolkař“ se dokonce svěřil se zkušeností, kdy mu byla prodloužena chat restrikce v době, kdy už jednou potrestán byl a nemohl tak do chatu psát.

Aby se podobné případy neopakovaly, přišla komunita s jednoduchým řešením. Spojila síly a začala pracovat na slovníku, který bude pro hlídací systém přijatelný. Českými ekvivalenty mohou být výrazy jako „pro krindapána“, „heršvec“ či „krucinál“.

Jeden z diskutujících na Redditu hráče varuje před používáním legendárního Brolaf skinu. Ten totiž ve hře používá hlášky, které by mu v chatu zajistily rychlý ban. „Já jsem OP? Tvoje máma je OP,“ zní jeden z příkladů.

Hlavní kritiku komunity schytává fakt, že chat filtr nerozlišuje sebekritiku mezi toxicitou. Pokud hráč zkritizuje svůj výkon, dostane stejný trest, jako kdyby se obrátil proti svému spoluhráči. Takové fungování systému je podle Riot Games správné. Komunita nesouhlasí.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).