Přejít k hlavnímu obsahu

Zážitek pro hráče na LAN je jedinečný, říká šéf Esports CUP powered by Telekom

23. 11. 2022 | 13:15 League of Legends Wild Rift Rozhovor
Esports CUP powered by Telekom a T-Mobile je za dveřmi. Týmy už se pilně připravují na sobotní akci, která se odehraje v Česku, Maďarsku a na Slovensku. U příležitosti velkého komunitního turnaje, kde se rozdají ceny v hodnotě až 225 tisíc korun, jsme vyzpovídali hlavu celé soutěže Lubora Zatka, Deputy CTO maďarského Telekomu. Co prozradil o mezinárodní akci a na co se mohou hráči těšit?
Esports CUP powered by Telekom a T-Mobile
Esports CUP powered by Telekom a T-Mobile
Zdroj: Telekom

Po velmi úspěšné akci v roce 2021 se letos opět uskuteční esports CUP powered by Telekom a tentokrát se kromě Maďarska utkají nejlepší z České republiky a Slovenska ve třech zemích. Co vás přivedlo na myšlenku rozšíření a jaké jsou vaše cíle?

Magyar Telekom je součástí skupiny Deutsche Telekom a sesterské společnosti máme i na Slovensku a v České republice. Jelikož je naším cílem vytvářet konektivitu, rozhodli jsme se rozšířit esports CUP také do dalších dvou zemí. Jedním z cílů turnaje je demonstrovat nadřazenost a kvalitu našich sítí, a tímto způsobem můžeme také ukázat našim zákazníkům a hráčům, že dokážeme úspěšně ovlivňovat kvalitu síťových technologií i mimo maďarské území, což je důležité, protože mnoho špičkových esportových serverů je v zahraničí.

Čím bude letošní ročník soutěže výjimečný pro hráče, diváky i společnost Telekom?

Jak již bylo zmíněno, letos je hlavní turnaj rozšířen do tří zemí. Kromě hlavního PC turnaje v LoL nás čeká také turnaj v mobilním hraní na síti 5G se super nízkou latencí a šířkou pásma přesahující 1 Gb/s, ale také si registrovaní hráči mohou vyzkoušet své dovednosti na herních stanicích Sony PS FIFA nebo speciální virtuální realitě.

Od covidu je méně League of Legends LAN. Při této příležitosti se uskuteční napůl LAN a napůl online soutěž, a to rovněž za speciálních technologických podmínek. Na co se mohou příchozí soutěžící těšit?

Zážitek pro hráče na LAN je jedinečný, protože turnaj se odehraje s vyhrazenými síťovými zdroji na špičkových herních počítačích. Šířka pásma připojení na tým se ve všech státech velmi blíží 8 Gb/s downlink i 8Gb/s uplink, latence se bude pohybovat kolem 2,5ms v Česku a 5ms na Slovensku.

Pro online soutěž jsme se snažili zajistit co nejlepší konektivitu mezi zeměmi a směrem k herním serverům, nicméně je fér říci, že nejsme schopni garantovat kvalitu na serverech a sítích mimo naši (rozumějte Deutsche Telekom) doménu. Přesto věřím, že hráči mají jedinečnou příležitost hrát v takto technicky nadstandardních podmínkách.

Není to poprvé, co Telekom podporuje tuzemské esporty. Vaše společnost je uvedena v mnoha soutěžích nejen jako podporovatel, ale také jako organizátor. Proč je pro Telekom důležité spojit se s hráči?

Ano. Jsme přesvědčeni, že náš hlavní byznys má k esportu velmi blízko. Naše pevné a mobilní sítě považujeme za špičkové, a proto věříme, že našim zákazníkům můžeme nabídnout co nejlepší zážitek, ať už chtějí hrát jen tak pro zábavu, nebo v serióznějších soutěžích. Vidíme také velký potenciál pro další rozvoj esportů a přesah do nastupujících technologií, jako je virtuální nebo rozšířená realita. V neposlední řadě mohou být esporty technicky náročné a je to také dobrá příležitost poznat, jak se naše systémy a sítě chovají při zátěži, která vzniká.

Když půjdeme trochu do budoucnosti, očekává se v roce 2023 esports CUP powered by Telekom?

Pokud to okolnosti dovolí, budeme rádi.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).