Přejít k hlavnímu obsahu

Arkádová herna jako místo spojující lidi. Rodina si díky ní zahrála s maminkou podstupující chemoterapii

11. 12. 2022 | 10:00 Lifestyle
Jak se blíží vánoční časy, objevují se příběhy, které vyčarují člověku úsměv na tváři, neboť ukazují to dobré, co se v lidech skrývá a co je spojuje dohromady. Jeden takový příběh se odehrál v americké Minnesotě, kdy si rodina pronajala arkádovou hernu. Na tom by nebylo zase až tak nic zvláštního, účelem nicméně nebylo jen tak nějaké „obyčejné“ setkání nebo třeba oslava narozenin. Rodina spolu trávila čas hraním arkádových her pro maminku, která podstupuje chemoterapii.
Arkádová herna jako místo spojující lidi. Rodina si díky ní zahrála s maminkou podstupující chemoterapii
Arkádová herna jako místo spojující lidi. Rodina si díky ní zahrála s maminkou podstupující chemoterapii
Zdroj: Wikimedia Commons

Občas není až tak důležité, co právě děláte nebo kde trávíte společný čas, jako s kým ho trávíte. Jako kouzelné místo spojující lidi může za správných podmínek pak posloužit třeba i na první pohled „obyčejná“ arkádová herna. 

Jednu takovou vlastní i Peter Riemenschneider a najdete ji v americké Minessotě. Herna se jmenuje Two Bit Game Room a stojí za ní desetiletí, která Peter věnoval tomu, že se staral o svou původní kolekci her z 80. let a vybíral ty nejlepší tituly pro své zákazníky.  

„Deskovky a Nintendo časopisy, Atari Hry, Nintendo Entertainment System (...), pokud si na ně pamatujete. Nic příliš moderního. Zajímalo mě hlavně Nintendo, takže jsem především sbíral to,“ popisuje Peter, který pracuje ve zdravotnictví.

V součanosti nabízí tituly jako Super Pac-Man, Space Invader, Pong, Mortal Kombat a další. Zájemci se ke hrám mohou dostat dvěma způsoby, buďto si jednotku pronajmou v rámci nějaké akce a hrají v klidu svého domova, taková zábava vyjde týdně na 150 dolarů, nebo mohou navštívit přímo arkádovou hernu. Zde případný návštěvník zaplatí 10 dolarů a může bez omezení hrát až 3 hodiny. 

Majitel se pochlubil, že má mnoho „štamgastů“ a že mnoho lidí zde našlo své útočitě, kdy jim herna poskytla mnohem více, než „jen“ místo k tomu si zahrát pár starých her. „Měli jsme tu „těhotenský večírek“ (v originále baby shower), který byl skutečně zábavný a zaměřený na geeky,“ prozradil. Herna ale neláká pouze mladé osazenstvo. „Zatím jsme tu měli dvě oslavy u příležitosti odchodu do důchodu. Lidi, kterým už je hodně přes padesátku, tohle jsou taky jejich hry.“

Vzápětí se podělil o dojemný příběh, který s člověkem až pohne. „Měli jsme tu i maminku, která podstupovala chemoterapii, a její manžel a syn přišli a celé si to tu pronajali,  (aby to měli jen pro sebe a) aby nehrozilo riziko, že onemocní. Zastavili se několikrát,“ popsal. Je skvělé slyšet i vidět, že videohry, tím spíš ty staré, mohou být něčím, co spojuje lidi, přátele, rodiny, tím spíše v nelehkých časech.

Zdroj: GamingBible