Přejít k hlavnímu obsahu

Netradiční změna kariéry. Esportový mistr světa mění klávesnici za piano

2. 12. 2022 | 17:00 Dota 2 Lifestyle
Svět Doty 2 se nedávno musel rozloučit s 24letou hvězdou z Číny. Zhang „Faith_bian“ Ruid totiž oznámil konec své dlouholeté a úspěšné kariéry. Mistr světa z roku 2016 chce totiž následovat další životní sny, které se nachází v hudební branži. Jeho cíle nejsou vůbec malé.
Zhang „Faith_bian“ Ruida
Zhang „Faith_bian“ Ruida
Zdroj: Helena Kristiansson

Zhang „Faith_bian“ Ruida se na profesionální herní úroveň dostal už v šestnácti letech a postupně vyšplhal až na samotný vrchol. Talentovaný hráč totiž v roce 2016 s týmem Wings Gaming ovládl The International, největší turnaj světa. Úspěchy ho provázely i nadále a během své osmileté kariéry si na výhrách z turnajů vydělal téměř 90 milionů korun. Tato částka už neporoste, protože ohlásil definitivní odchod.

Konce většinou bývají smutné, to ale není případ Faith_biana. Jeho odchod ze světa esportu je tak inspirativní, že každý bude alespoň na chvilku jeho fanouškem. Během rozhovoru v podcastu OG Monkey Business totiž prozradil, že se plánuje stát pianistou a sní o hraní Goldbergových variací Johanna Sebastiana Bacha. Tato hudební kompozice považována za jednu z nejhlubších a nejnáročnějších aranží.

Po úspěšné kariéře hráče se Zhang pokusí dosáhnout nového cíle, který mu zabere spoustu času. „Mám celoživotní sen hrát na piano a předvést mistrovské dílo,“ vysvětlil. „Přál bych si, abych jej mohl zahrát za 20 nebo 30 let. Je to velmi těžký kousek, všichni nejlepší a respektovaní pianisté ho chtějí hrát,“ doplnil. Faith_bian vždy miloval hudbu a v posledních dvou letech prý jeho vášeň pro klasickou hudbu vyvrcholila. „Miluji Goldbergovy variace,“ prohlásil. Zhang je obrovskou inspirací a chodící ukázkou snů a všestranného talentu.

Štítky: DotA 2, Faith_bian
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.