Přejít k hlavnímu obsahu

Opatrně s dárky! Chlapec ve hře utratil babiččiny peníze, jak splácí dluh?

25. 12. 2022 | 12:10 Fortnite Lifestyle
Dnes je snazší než kdy dříve utratit až překvapivé množství peněz ve hrách, a to především díky mikrotransakcím. Jeden nákup následuje další. Než se člověk naděje, zjistí, že utratil pořádný balík, což se může stát nejen dospělým, ale především dětem. To se stalo chlapci, který postupně potají utratil 300 dolarů z babiččiny karty. Za trest od svého strýce již dva roky nedostal žádný dárek k narozeninám nebo Vánocům, aby mohl být dluh splacen.
Chlapec utratil babiččiny peníze ve hře, již dva roky nedostal vánoční dárky
Chlapec utratil babiččiny peníze ve hře, již dva roky nedostal vánoční dárky
Zdroj: Pix4free

O příběh se podělil uživatel na subredditu r/pettyrevenge. Překlad názvu, tedy malicherná pomsta, napovídá, o co se v příběhu může jednat.

Autor příspěvku vypráví, že když bylo jeho synovci kolem 10 let, poprosil babičku o 10 dolarů (cca 220 Kč), aby si mohl koupit battle pass ve hře. Hodná babička chtěla nejspíš vnukovi udělat radost, a tak souhlasila a poskytla mu údaje ke své kartě. Karta pak zůstala u účtu uložena.

A právě zde leží kámen úrazu. Chlapec znovu utratil babiččiny peníze, tentokrát bez zeptání. Když se na to přišlo, řekl, že to byl omyl. 

Jeho strýc se snažil informace o kartě z účtů (ať už jde o Nintendo Switch, Fortnite nebo Epic Games) odstranit. Marně. Chlapec mohl vesele nakupovat dál.  Během roku či dvou tak „omylem“ bez dovolení z babiččiny karty utratil až 300 dolarů (tedy cca 6 800 Kč).

Chlapec utratil téměř 7 000 Kč
Chlapec utratil téměř 7 000 Kč
: depositphotos.com

Jednou pohár trpělivosti přetekl. Strýc si vyžádal, aby mu byla konzole, na které povedený filuta hrál, vrácena. Přestože se chlapec ptal, zda ji může mít zpět, autor to odmítl.

A zde nastupuje malicherná pomsta. Ztráta konzole pro něj nebyla dostatečným trestem a věděl, že babička by nikoho nenutila, aby jí ztracené peníze vrátil. Rozhodl se tedy do situace zapojit. „Rozhodl jsem se, že synovec ode mě nebude dostávat dárky v hodnotě 25 až 50 dolarů, které normálně dostává k Vánocům a narozeninám. Může tak splácet svůj dluh po dalších 3 až 6 let a já se ujistím, že (máma) peníze dostane, neboť máme propojené bankovní účty,“ píše v příspěvku. 

„Už to jsou dva roky bez dárků ode mě. Možná si ani nevšiml, ale já jo a cítím se díky tomu dobře. Ona mu dárky stále kupuje samozřejmě. Ale takhle se jí ty peníze nějak vrátí,“ doplňuje. 

Mikrotransakce a útraty ve videohrách mohou představovat velký problém, a to zejména ve styku s malými dětmi, které neví, že pár kliknutí na obrazovce může jejich rodičům způsobit hluboké vrásky. V britském Walesu půjčil otec svému sedmiletému synovi mobil, kvůli sérii nákupů v aplikaci .Pak musel prodat rodinný vůz, aby mohl dluh splatit. Něco podobného se může stejně snadno stát také v Čechách

Synovec od strýce dárky nedostává
Synovec od strýce dárky nedostává
: depositphotos.com
Zdroj: GamingBible
Štítky: Vánoce, dárky