Přejít k hlavnímu obsahu

Krev, mrtvoly a kostlivci. Živí mrtví v Heroes III Duelu

28. 12. 2022 | 08:00 Gaming
Upíři sající krev, sešité kusy tlejícího masa, chodící mrtvoly, kostlivců plná skříň a navrch mocní černí rytíři s hrůzostrašnými přízračnými draky – to je Nekropolis v Heroes III.
Nekropolis v Heroes III
Nekropolis v Heroes III
Zdroj: New World Computing

Po delší odmlce se vracíme k rozboru taktik v modu Duel v Heroes of Might & Magic III. Připomeňme, že za sebou máme články o Hradu, Baště, Věži a Peklu a jak už název napovídá, nyní se vrhneme na Nekropolis. Ačkoli se taktiky pro mod Duel obvykle od standardní hry v klasickém Heroes III liší, zrovna s Nekropolí se budete cítit jako doma.

Nemrtví prošli v posledních verzích, nebo chcete-li patchích, Duelu mnoha drobnými změnami, ovšem jádro jejich taktik zůstalo nezměněno. Na počátku čelíte rozhodnutí, zda budete chtít prorazit co nejdříve na střed mapy a používat k tomu vylepšené Vampíry, anebo zda zvolíte tzv. „build“ a budete pomalu budovat extrémně silnou armádu černých rytířů. Hra založená na Vampire Lordech bude nejspíš pro začátečníky a příležitostné hráče jednodušší a možná i zábavnější. V současné verzi Duelu by vaše startovní zóna, tedy biome měla obsahovat 4 externí obydlí na Vampíry, jednu Pandořinu skříňku s 20 Vampíry a jednu skříňku s 15 Vampire Lordy. Základem tedy je postavit Statek v obou hradech první týden a urychleně najít alespoň jednu základní Pandoru se Skeletony. Ti vám umožní bojovat v nejbližších Trpasličích pokladnících, které jsou, jak známo, výborným zdrojem zlata, zkušeností a hlavně krystalů. K tomu se rozhlížejte po drahokamech, protože na vylepšení Statku budete potřebovat právě 10 krystalů i drahokamů.

Vampire Lordi v Heroes III
Vampire Lordi v Heroes III
Zdroj: New World Computing

Ideální stav je, pokud se vám podaří Vampíry vylepšit v první polovině 2. týdne, protože již 2x8 Vampire Lordů, kteří se vám urodí v hradech, je schopno porazit téměř vše živé ve vašem biomu. Klíč k úspěšnému „abusování“ upírů spočívá v tom, že Vampire Lordy umístíte do rohu bojiště tak, aby na ně mohly útočit jen 2 nepřátelské oddíly. Proti přesile si můžete pomoct kouzlem Shield, popř. Stone Skin a následně útočíte jen na ty potvory, které k vám do rohu samy přiběhnou. Veškerou ostatní armádu necháváte v hradě, abyste si nedělali zbytečné ztráty. Pokud se vám podaří najít alespoň jednu level 4 Pandoru s Vampíry a vybrat 1-2 externí obydlí, můžete pohodlně breaknout už ke konci 2. týdne. V závislosti na obranné síle vašeho hrdiny a možnosti zakouzlit expertní štít je i takových 24-28 upírů schopno porazit slabší break. Když se dostanete nad číslo 40, jste schopni už prakticky beze ztrát zabíjet i Dračí utopie. Do boje je třeba si vzít jen pár koster, aby vás draci nesejmuli hned první kolo boje, než se dostanete na tah a stačíte uletět do rohu bojiště.

Dračí utopie v Heroes III
Dračí utopie v Heroes III
Zdroj: New World Computing

Pokud se rozhodnete jít cestou buildu, čeká vás poměrně náročný management surovin, zejména zlata, protože Black Knighti patří k nejdražším jednotkám 6. stupně. Rozhodnutí, kterou cestou se vydáte, můžete učinit až při hře podle toho, na které externí obydlí narazíte jako první, avšak už volba startovního hrdiny by měla napovědět… Nejvyšší rychlost dosáhnete s Vidominou, nejsnadnější začátek nabízí Galthran, nejsilnější late game má Isra a zajímavé timing pushe ve 4. týdnu jdou provést se Strakerem. V současné verzi Duelu je však nejlepší hrdina Haart Lich, nicméně očekává se, že v příštím patchi bude odebrán. Zajímavým žolíkem může být Aislinn, který jednak začíná s ničivým kouzlem Meteor Shower a hlavně má v základu Basic Wisdom, pomocí kterého je schopen se ihned ve startovním bunkru naučit oživování nemrtvých.

Pokud se rozhodnete stavět Black Knighty, nesmíte se zdržovat s ničím podružným jako jsou právě externí obydlí na Vampíry, nebo pandořiny skříňky mimo vámi vytyčenou cestu. Váš biome nabízí 7 externích obydlí na mocné černé rytíře, k tomu po breaku v 3. týdnu je vhodné dobrat i 4 externí obydlí na kostěné draky a samozřejmě se snažit je do konce 3. týdne také postavit. Prvotním cílem bude ale nasbírat 1. den 3. týdne kolem 15-20 Black Knightů, doplnit je o Skeletony, či další postradatelné krmivo a zaútočit na dračí utopii. Za získané zlato dokoupíte další rytíře a vyrazíte na break, který by měl přicházet nejpozději 133, abyste byli schopni ubránit případný soupeřův rush.

finální bitva s ghost dragony v Heroes III
finální bitva s ghost dragony v Heroes III
Zdroj: New World Computing

Nekropolis má díky unikátní schopnosti nekromancie velmi solidní late game potenciál. Obzvlášť když v poslední verzi Duelu bylo přidáno oživení nemrtvých, můžete na konci každého boje kostry vzkřišovat a postupně jen běhat od jednoho boje k druhému. V případě, že se bude schylovat k bitvě můžete ve Skeleton transformeru proměnit všechny základní jednotky z vámi obsazených hradů na kostry. Nezapomeňte také na to, že i živé draky lze transformovat na vaše nemrtvé Bone Dragony… Do finální bitvy pak doporučuju neobsazovat sloty slabšími oddíly, raději se soustředit jen na kostry, vylepšené rytíře a Ghost Dragony. Zbylé 4 sloty zaplňte právě přízračnými draky po jedné jednotce, abyste zvýšili šanci, že na soupeřův nejsilnější oddíl (power stack) hodíte zestárnutí (Aging).

Vzorové hry si můžete prohlédnout zde a zde, popř. na tomto českém Heroes III Youtube kanále najdete další tutoriály.

Bývalý mistr ČR 2009 ve Warcraftu 3, nejlepší Starcraft 2 hráč za rok 2012, hrdý otec dvou dětí a tvůrce Youtube Heroes 3 videí.