Přejít k hlavnímu obsahu

Obří změny největších turnajů. Jak bude vypadat letošní světový šampionát?

10. 1. 2023 | 12:10 League of Legends Reportáž
Riot Games drasticky mění formát dvou největších mezinárodních soutěží v League of Legends. Mistrovství světa i MSI projdou ráznými změnami, které soutěže posunou k více best of X sériím a přání diváků. Zároveň nebudou poprvé v historii League of Legends součástí Worlds základní skupiny.
Trofej pro vítěze Worlds
Trofej pro vítěze Worlds
Zdroj: Lance Skundrich/Riot Games (s povolením)

Worlds Swiss a konec skupin

Švýcarský systém nahradí od letošní sezóny tradiční skupinovou fázi, jež fungovala na světovém šampionátu v League of Legends od prvního ročníku. Už žádné BO1 tiebreakery a 0-6 základní skupiny.

Swiss systém je hojně používaný především v Counter-Striku, kde jej mohou fanoušci znát z největších světových turnajů - Majorů. Týmy začínají podle seedingu v prvním kole se skóre 0-0. Následně proti sobě hrají vždy celky se stejným skóre. Rozhodující zápasy, kdy jsou týmy na dvou prohrách či vítězstvích, budou BO3.

Kdo prohraje tři série, vypadává. Kdo naopak třikrát zvítězí, postupuje do vyřazovací části. Ta zůstane oproti předchozím ročníkům nezměněna, osm týmů se utká v single elimination BO5 formátu.

Swiss stage
Swiss stage
: Riot Games

WQS a Play-In

Před Play-In Stage, která rozhoduje o posledních týmech kvalifikujících se do hlavního turnaje Worlds, bude letos nová fáze soutěže. Worlds Qualifying Series bude jeden BO5 zápas mezi čtvrtým seedem z LEC a čtvrtým seedem z LCS.

Vítěz WQS postoupí do Play-In. V něm už budou stejně jako v hlavní fázi turnaje chybět skupiny. Místo toho na týmy čeká pavouk plný BO3 zápasů, který bude podobný double-elimination formátu. Podrobněji jsou změny popsány na oficiální grafice. Z Play-In postoupí z osmi mančaftů dva nejlepší.

Play-Ins
Play-Ins
: Riot Games

MSI

Druhý největší mezinárodní turnaj na scéně projde stejně jako světový šampionát velkými změnami.

Double-elimination bude poprvé v League of Legends k vidění během letošní Mid-Season Invitational. Struktura soutěže musela být pozměněná nejen kvůli restrukturalizaci menších regionů po celém světě.

Na turnaj nebudou přímo pozvány celky z Oceánie, Turecka ani CIS. Místo toho se ukáže jeden tým z LLA, CBLOL, LJL, PCS a VCS, zatímco čtyři hlavní regiony (Korea, Čína, Evropa a Severní Amerika) budou mít na MSI dva zastupující mančafty.

Play-In MSI
Play-In MSI
: Riot Games

Formát MSI

Stejně jako na Worlds, ani na MSI nebude chybět Play-In Stage. Té se zúčastní osm týmů - druhé seedy z LCS, LPL a LEC spolu s nejlepšími z LLA, CBLOL, LJL, PCS a VCS. Oba celky z LCK budou pozvány přímo do hlavní fáze.

Týmy v Play-Ins se rozdělí do dvou skupin po čtyřech, kde se proti sobě postaví v double-elimination formátu. Vítězové skupin a nejlepší z lower bracketu postoupí mezi osm nejlepších.

V hlavní fázi turnaje se utká osm týmů v double-elimination pavouku. Kromě postupujících z Play-Ins se představí i první seed z LEC, LCS, LPL a dvojice týmů z LCK a LCK.

MSI formát
MSI formát
: Riot Games
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).