Přejít k hlavnímu obsahu

Smutný den v historii eSuby. Modrá krev rozpouští hlavní CS:GO sekci

11. 1. 2023 | 20:37 Counter-Strike 2 Přestup
Šokující zpráva dnes dorazila z tábora eSuby. Kompletní sestava „A“ týmu byla poslána na přestupovou listinu, reprezentovat modrou krev na poli CS:GO už budou pouze mladíci bez full-time podmínek. „Rozhodnutí, která jsme v rámci managementu museli učinit, byla jedna z nejtěžších v celé historii eSuby,“ hodnotí v oficiálním vyjádření CEO Bersen Hoxha.
Lukáš „Levi“ Bouřa
Lukáš „Levi“ Bouřa
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Fanoušci eSuby od titulu z MČR 2013 každoročně smutní především v listopadu, kdy se pravidelně koná finále Tipsport MČR CS:GO. Ještě temnějším písmem však v kronice oblíbené organizace bude uveden datum 11. ledna 2023. Po zisku tří stříbrných medailí na vrcholných turnajích minulé sezóny totiž přichází nejhorší možný scénář. Sestavu nečekají žádné změny, protože hlavní sekcí se stávají pušky z Youngsters.

Kolem eSuby se od začátku roku neobjevovalo příliš mnoho spekulací, tak drastický scénář. Tou první a napříč scénou možná největší je odchod Dominika „blogg1s“ Janity. Ten v našem rozhovoru prozradil, že mu sice skončila smlouva, ale pokračování v eSubě bylo jednou z možností. Tato svíčka ale dnes vyhasla. Všichni ostatní hráči naopak jsou dostupní na prodej a bude se čekat, jaké nabídky dorazí od jiných celků.

Hlavní příčinou je ekonomická situace ve světě. „Ačkoliv se nám v posledních letech dařilo v obchodní činnosti meziročně růst, tempo, kterým rostou náklady na provoz týmů na té nejvyšší úrovni, je aktuálně mnohonásobně vyšší,“ vysvětluje Bersen Hoxha. „V roce 2023 budeme zeštíhlovat a zefektivňovat celou naši organizaci. V rámci herních titulů se budeme soustředit pouze na dva nejpopulárnější tituly, LOL a CS:GO. Největší dopad pak tato rozhodnutí mají právě na CS:GO, kde jsme se rozhodli nepokračovat s full time sekcí,“ dává jasný vzkaz.

Modrý prapor budou nově držet mladíci v čele se zkušeným Jiřím „KOZLIK“ Kozlem. „Naše nová strategie v této hře bude zaměřená na výchovu a rozvoj mladých talentů. Jedná se o oblast, kde již mnoho let cítíme obrovský potenciál pro posun celé scény a které se zatím na lokální scéně nikdo dostatečně nevěnuje,“ stojí v oficiálním oznámení. „Mladí hráči tak budou dostávat šanci i v rámci těch nejvyšších soutěží,“ doplňuje Hoxha. Dosavadní sestava Youngsters by ve zbytku zimy a na jaře neměla chybět v nejvyšších domácích ligách a turnajích.

V kombinaci návratu ENTERPRISE a Entropiq Prague k česko-slovenskému složení a vysokých částek na domácím přestupovém trhu se už chvíli nabízelo, že některá z domácích organizací nedokáže postavit konkurenceschopný kádr a raději se stáhne do pozadí, minimálně na čas. Ohledně budoucnosti hráčů či trenéra eSuby doposud neunikly žádné fámy, po této zdrcující zprávě se může odšpuntovat lavina změn. Třeba právě dvě zmíněné organizace se mohou radovat, že se na hráčském trhu objevila nová jména.

Bývalá CS:GO sestava eSuby:

 Česká republika Dominik „blogg1s“ Janita
 Česká republika Martin „Pechyn“ Pechoušek
 Česká republika Lukáš „Levi“ Bouřa
 Slovensko Lukáš „luko“ Hrabčík
 Slovensko Jakub „M1key“ Krausko

 Česká republika Dominik „desty“ Černý – trenér

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.