Přejít k hlavnímu obsahu

Nemáte ruce nebo nevidíte? Ve světě videoher stále můžete zazářit

15. 1. 2023 | 10:15 Zajímavost
Hráči, především online titulů, se určitě v některých chvílích setkali s urážkami například „hraješ jako bezruký“. Je to však opravdu urážka? O tomto handicapu si většina lidí myslí, že je konečnou ve světě her, ale existuje nespočet jedinců, které vás přesvědčí o opaku. V herním světě totiž opravdu válí.
Bezruký hráč MacsHG
Bezruký hráč MacsHG
Zdroj: Razer

Aby člověk mohl hrát videohry, jsou ideálně potřeba obě ruce, oči a sluch. Alespoň takové je přesvědčení většiny hráčů, které ale vyvrací hned několik unikátních jedinců úspěšných na herním poli. V minulosti jsme mohli být svědky několik úžasných případů, kdy hráč s handicapem byl viditelně lepší než hráč bez něj. Přizpůsobivost je velmi užitečná lidská vlastnost, bez které bychom se neobešli.

K čemu ruce?

Hmat má více smyslových orgánu než pouze ruce. Nohy mohou mít stejnou funkci a několik hráčů jich využívá. V minulém roce jsme například představili hráče, který nohama hraje Overwatch. Čtyřiadvacetiletý Tucker Griggs dokonce ve hře patří mezi nejlepších 5 procent hráčů. Nedávno svět objevil další bezrukou hvězdu, Max Pinkie má místo rukou pouze pahýly, ale svůj setup si upravil naprosto dokonale. Klávesnici ovládá nohama obyčejnou myš má připevněnou na jednom z pahýlů. Ve hře byste nepoznali, že hrajete s handicapovaným.

Někteří se potýkají pouze s jednou rukou, ale i tak jim to nezabraňuje dosáhnout vrcholové formy. V roce 2021 se dokonce objevil jednoruký profesionální hráč Rocket League. Ashllxyy se narodil bez pravé paže a hru tak ovládá pomocí levé ruky, brady a pravého ramene. I přesto dokázal porazit bývalého mistra světa Kylea „Scrub Killa“ Robertsona a tímto činem byl odměněn více než 100 tisíci korunami.

I dnes se ve světě najdou tací, kteří s jednou rukou porážejí ty nejlepší. Důkazem je mladík hrající VALORANT na špičkové úrovni, kdy místo myši používá obyčejný gamepad. Je obecně známo, že citlivost myši oproti jiným zařízením je neuvěřitelně rozdílná, ještě když malou páčku ovládáte pahýlem, ale při pohledu, jak hraje tento mladík, bychom to jen stěží poznali. Posoudit to můžete sami na videu.

Co ale dělat když žádná z končetin neposlouchá? I takový případ byl zaznamenán. HanDcapableSean od krku dolů nemůže pohnout ničím, a tak mu zbývá používat pouze bradu. Streamer v minulosti vysvětlil, že to je možné díky softwaru, jenž přesouvá funkce kláves z klasické klávesnice do ovladače. Tímto způsobem se mu nakonec podařilo porazit Margita, jednoho z prvních bossů, který představuje obtížnou překážku i pro náruživé a zkušené hráče Elden Ringu.

Končetiny mám, ale nevidím

Je vlastně vůbec možné věnovat se hře a bavit se, když vůbec nic nevidíte? Michael „SightlessSenshi“ Espinoza je od narození slepý, ale i tak videohrám věnuje obrovské množství času. Nezahazuje ho, dokáže totiž porazit i vidícího člověka, což je prý pro něj jeden z nejlepších pocitů v životě. Michal dává přednost hrám s důrazem na zvukovou stránku, podle které se orientuje. Je dalším živoucím důkazem, že handicap není důvod nevěnovat se tomu čemu chcete, ale pouze překážka na cestě za svým snem.

Hráčů kteří tuto překážku je po celém světě spousta, nebojte se a jděte si za tím, co vás baví!

Štítky: handicap
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.