Přejít k hlavnímu obsahu

LEC je zpět. Evropská soutěž začíná, Rekkles s Fnatic vyzve Vitality

21. 1. 2023 | 17:16 League of Legends Preview
Evropská elita je zpátky. Nejvyšší soutěž na starém kontinentu v League of Legends v sobotu startuje. Chybět nebudou ty největší hvězdy včetně Martina „Rekkles“ Larssona, česko-slovenské naděje v čele s Markem „Humanoid“ Brázdou a nové tváře jako Jakob Gullvag Kepple. Zimní split LEC začíná v sobotu 21. ledna od 18:00 zápasem mezi G2 Esports a XL.
Rekkles spolu s komentátory LEC
Rekkles spolu s komentátory LEC
Zdroj: Oliver Wolff/Riot Games

Letošní sezóna LEC má potenciál na to být jednou z nejlepších a nejzajímavějších v historii. Nové sestavy slibují parádní bitvy, přestupová mánie se nevyhnula ani obhájcům titulu z KOI. Dres vyměnili i Čech Matěj „Carzzy“ Orság (Vitality -> MAD Lions) a Slovák Matúš „Neon“ Jakubčík (Misfits -> Vitality).

Zimní split bude i ve znamení návratů. Tím největším je bezpochyby comeback Martina „Rekkles“ Larssona do organizace Fnatic, s níž čtyřikrát ovládl evropské LCS (nyní LEC) a v roce 2018 se kvalifikoval do finále mistrovství světa.

Do celku, s nímž triumfoval v LEC, se vrací také již zmiňovaný Carzzy, G2 Esports posílí vítěz MSI z roku 2019 Mihael „Mikyx“ Mehle. Zpět do Evropy přichází Steven „Hans sama“ Liv. Po návratu ze Severní Ameriky bude hájit barvy G2 Esports.

Nový formát

Každý split bude začínat BO1 částí, která se hraje systémem každý s každým. Poté bude následovat BO3 double-elimination skupinová fáze s osmi nejlepšími týmy. Na závěr se uskuteční BO5 double-elimination play-off se čtyřmi týmy.

Sezóna vyvrcholí finále sezóny LEC, kterého se zúčastní šest nejlepších týmů z celé sezóny - přičemž vítězové splitů se kvalifikují automaticky - a nejlepší týmy soutěže se kvalifikují na mistrovství světa. Součástí finále sezóny LEC bude také roadshow event během posledního víkendu soutěže.

Změna hracích dní

Další novinkou budou pondělní zápasy. LEC se totiž nebude odehrávat od pátku, jak tomu bylo v posledních letech zvykem, nýbrž od soboty do pondělí. Každý týden budou celky hrát tři utkání. Program bude začínat vždy od 18:00.

Veškeré zápasy budou vysílány na oficiálním Twitchi LEC.

Harmonogram prvního kola LEC
18:00G2:XL
19:00KOI:BDS
20:00Astralis:Heretics
21:00SK Gaming:MAD Lions
22:00Fnatic:Vitality
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).