Přejít k hlavnímu obsahu

Jak znásobit hodnotu vzácného předmětu? Nechte s ním hrát profesionálního hráče

3. 2. 2023 | 13:20 Counter-Strike 2 Zajímavost
Hodnota nože Stiletto Knife | Fade vystoupala za poslední rok na téměř trojnásobek původní ceny. Příčinou přitom není stáří nože ani jeho úprava. Pohyb ceny má s největší pravděpodobností na svědomí nejlepší hráč minulého roku Oleksandr „s1mple“ Kostyliev. Co tato ukrajinská hvězda udělala, kvůli čemuž je tento nůž nyní takto žhavým zbožím?
Stiletto Knife | Fade
Stiletto Knife | Fade
Zdroj: Valve

Procentuální šance na padnutí nože z bedny v Counter-Striku je téměř mizivá. To z nožů dělá vysoce raritní zboží, které si nemůže dovolit každý. Cenové rozpětí všech nožů je navíc tak vysoké, že za některé nezajímavé kousky zaplatíte pouze pár set korun, zatímco ty nejvzácnější klenoty se vyšplhají do milionů.

Hodnoty všech předmětů jsou přitom ovlivňovány celou řadou faktorů, jako je provedení, opotřebení nebo pattern. Na světě však existují i jiné netradiční způsoby, jakými ovlivnit například ceny některých. Na jeden z nich, možná nevědomky, přišel nejlepší hráč světa Oleksandr „s1mple“ Kostyliev. Řeč je o noži Stiletto Knife ve zbarvení Fade, který tato ukrajinská superhvězda v průběhu posledního roku hojně využívala.

Tento nůž přitom nepatřil mezi oblíbené sběratelské kousky, a i proto jeho cena nebyla nikterak vysoká. S1mple ovšem tento nůž svým používáním tak zprofanoval, že o něj rázem kupci jevili čím dál tím větší zájem. Hodnota tohoto nože se za uběhlý rok zvýšila z původních 6 000 korun na necelých 14 000 korun a jeho další majitelé tohoto kousku si jistě mnou ruce. Podobných případů však může existovat mnohem více.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.