Přejít k hlavnímu obsahu

Hnusnej pedofilní čokle! Hráč Sampi ostře nadával spoluhráčům

12. 2. 2023 | 16:40 League of Legends Kauza
Tibor „Charca“ Charčenko se v hodnoceném zápase v League of Legends neukázal v nejlepším světle. Hráč týmu Sampi sprostě urážel své spoluhráče. Organizace fotbalového reprezentanta Jakuba Jankta se k situaci vyjádřila na sociálních sítích. „Charca bude potrestán dle hráčské smlouvy,“ komentovali Sampi chování svého ADC.
Charca reprezentuje Sampi
Charca reprezentuje Sampi
Zdroj: Sampi/HITPOINT

Toxicita v online počítačových hrách není nic nového. Nadávky a výhružky všeho druhu jsou bohužel všudypřítomné. Od profesionálních hráčů se ale očekává příkladné chování a vyhýbání se podobným výlevům.

Chladnou hlavu neudržel Tibor „Charca“ Charčenko, botlaner týmu Sampi. V soloQ nešel daleko pro urážky a nadávky všeho druhu. Na Twitteru se o svou zkušenost s českým hráčem podělil finský support Crow.

Podlidi, kusy ho*en nebo pedofilové. Nejen s takovými spoluhráči podle svého názoru Charca hrál. „Přeju vám všem smrt,“ napsalo ADC Sampi ke konci zápasu. Už během hry Charca napsal spoluhráči, ať „otevře ústa a střílí“. Pokud budou Riot Games pokračovat ve svém poctivém banování toxicity, měl by Charčenka v nejbližších dnech čekat ban.

Potrestán bude i od svého zaměstnavatele. „Prošetřili jsme včerejší incident z League of Legends sekce. Jsme profesionální organizace a takové chování požadujeme i po našich hráčích. Charca bude potrestán dle hráčské smlouvy a my věříme, že je to naposledy, co takový problém řešíme,“ vyjádřila se organizace k chování svého hráče. Svůj komentář poskytla portálu PLAYzone v neděli Klára Ottomanská, COO Sampi.

Drama uplynulých dnů nás nenechává chladnými. Čelíme velkému množství zpráv, urážek a kritiky. Proto bychom rádi uvedli naše kroky a rozhodnutí na pravou míru. 

Je určitě důležité se v tomto vrátit na úplný začátek a prapůvod celého problému a konfliktu, který se v očích komunity udál.

Marco ,,Marco’’ Isoletta byl za své rasistické urážky potrestán nejvyšším možným způsobem a to okamžitým rozvázáním kontraktu. To však bylo jediným trestem, který si hráč za takovéto jednání odnesl. Nové angažmá na sebe nenechalo dlouho čekat a tento čin byl bez povšimnutí smazán. 

V případě Tibora ,,Charca’’ Charčenka jsme se proto rozhodli k jinému a v průběhu sezóny nejadekvátnějšímu kroku. Hráč obdržel nejvyšší možnou pokutu, jež je definována hráčskou smlouvou. V případě dalšího obdobného chování učiníme nezbytné kroky, aby se toto v rámci celé scény a komunity neopakovalo. Takové počínání nemá nejen ve sportu místo.
uvedla Klára Ottomanská, COO Sampi

Kritika komunity

Na sociálních sítích se okamžitě po tweetu Sampi strhla vlna kritiky na adresu organizace. League of Legends komunita přirovnávala Charcův incident k Marcu „Marco“ Isolettovi. „Nechci slyšet tvůj černý hlas,“ napsal tehdejší reprezentant Sampi v říjnu v soloQ.

Reakce organizace na sebe nenechala dlouho čekat a Marco se s týmem rozloučil. Na druhé straně Charca v týmu zůstává. „Byl jsem podle smlouvy pokutován dvouměsíční suspendací platu,“ přiblížil svůj trest Charca. „Spousta lidí se domáhá mého vyhození. To by poškodilo nejen organizaci, ale také hlavně mé spoluhráče, kteří s tím nemají nic společného,“ vyjádřil se k incidentu sám hráč.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).