Přejít k hlavnímu obsahu

Konečně! Nový formát LEC může zachránit Evropu

12. 2. 2023 | 15:25 League of Legends Komentář
KOMENTÁŘ | Trvalo to, ale konečně jsme se dočkali. Nejvyšší evropská soutěž má pořádný formát, který je divácky zajímavý a zároveň dovolí týmům hrát v BO3 sériích. Dlouhé týdny BO1 jsou konečně pryč, evropské League of Legends má před sebou světlé zítřky. Doufejme, že i na mezinárodní scéně.
Fanoušci jsou z nového formátu nadšení
Fanoušci jsou z nového formátu nadšení
Zdroj: Wojciech Wandzel/Riot Games (s povolením)

Je to obří rozdíl. Možná ještě větší, než jsme mohli doufat. A rozhodně změna k lepšímu. Nový formát LEC se od prvních týdnů osvědčuje a fanoušci si jej nemohou vynachválit. Není se čemu divit.

Pryč jsou desítky nudných BO1 zápasů včetně těch mezi nejhoršími týmy ligy. Když nejsi dost dobrý, po třech týdnech končíš. Celky si tak nemohou dovolit vypustit první část splitu. Musí nastoupit v silné sestavě.

BO1 zápasy jsou zároveň mnohem napínavější. Každá hra se počítá, každičký bod je třeba. Své o tom ví Fnatic a XL.

Benefity pro fanoušky

V BO3 se skutečně ukáže, který z mančaftů je lepší a přidá na dramatu. Když se týmu nepovede jedna hra, nevadí, má další šanci. Double elimination je třešničkou na dortu výborně vypadajícího formátu. Jen škoda, že jsme se jej nedočkali o několik let dřív.

Nikdy v historii EU LCS/LEC nebyli fanoušci s formátem ligy tolik spokojení. Reddit se hemží pochvalami a nadšenými diváky. Dává to smysl, hned první BO3 mezi Vitality a Team Heretics přinesla parádní špíl, který musela rozhodovat napínavá třetí hra. Takhle to má vypadat!

Zkušenost do světa

Nový formát může evropským týmům pomoci i v mezinárodní konkurenci. Korejské i čínské mančafty hrají BO3 dlouhodobě a série o více hrách jim nedělají problém.

Celky z LEC se díky novému formátu naučí lepší adaptaci mezi jednotlivými hrami v sériích. BO3 pomohou především v draftech a nalézání odpovědí na picky nepřátel.

Velkým plusem je i celkový počet her, které se odehrají. Přední mančafty se mohou v sezóně těšit na minimálně o 20 her víc než se starým formátem. Ohromně se přiblíží LCK a LPL. Snad i na Worlds.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).