Přejít k hlavnímu obsahu

Konec nadějí. Překvapení LEC nepostoupí, Jankos po osmi letech bez play-off

19. 2. 2023 | 15:59 League of Legends Reportáž
Pohádka BDS je u konce. Tým, jenž většina fanoušků a expertů tipovala na vypadnutí v první fázi LEC, překvapil a do skupin postoupil z pátého místa. Jenže po dvou prohraných BO3 sériích BDS končí. Astralis favorita porazili 2:1 a zahrají si proti MAD Lions o postup do play-off.
BDS do další fáze LEC nepostoupili
BDS do další fáze LEC nepostoupili
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

Team Heretics a BDS se připojili do nepopulární skupiny Fnatic a Excel prvních vypadnuvších týmů ze zimního splitu LEC. Po prohraném zápasu v horním pavouku nezvládli série o vše.

Vzhůru ke hvězdám

Astralis ukázali, že v letošním roce nejde o mančaft, jenž by ostatním rozdával výhry jako na běžícím páse. O mapu obrali i MAD Lions, proti BDS byli i tak mírným outsiderem. A první hra jejich roli potvrdila.

Ilias „nuc“ Bizriken, midlaner BDS, s Kassadinem ve svých rukou předvedl parádní show. 9/0/6, perfektní skóre a nezastavitelná mašina BDS se rozjížděla za vítězstvím.

V druhé hře je ale Astralis přibrzdili. Early a mid game byly vyrovnané, rozhodoval Baron fight ve 31. minutě. V hlavní roli byl opět nuc, tentokrát v s negativním podílem. Místo Teleportu ke svým spoluhráčům missclicknul a ocitl se sám na botlane. Astralis získali Barona a postupně si vytvořili dostatečný náskok nad svým soupeřem.

Early game třetí hry byla absolutně v režii dánské organizace a rozhodla o jejím postupu. Adam „Adam“ Maanane byl na toplane totálně odstřižen od prostředků a nemohl se zapojit do hry. Po necelých 29 minutách bylo hotovo, Astralis mohli slavit, BDS se s prvním letošním splitem LEC loučí na sedmém místě.

Jankos bez play-off

Poprvé od roku 2015 se Marcin „Jankos“ Jankowski neukáže v play-off LEC/EU LCS. Jeho Team Heretics nedokázal navázat na slušný výkon proti Vitality a končí na celkové osmé příčce.

SK Gaming nechali zapomenout na nepovedené představení proti KOI a v sobotu navázali na formu z první fáze soutěže.

Úvod série vyšel Heretics slušně, v první hře se dostali do vedení. Jenže ve 23. minutě získali SK Barona zadarmo a započal comeback, jenž ukončila exploze Nexusu TH.

Velice podobně probíhala i následující hra. Dobrý start Jankose a  spol., postupná otočka SK Gaming a ve 40. minutě konec série i Heretics v zimním splitu.

Program LEC pokračuje v neděli od 18:00 zápasem Vitality a SK. Následovat bude BO3 série mezi MAD Lions a Astralis. Vítězové postoupí do play-off, pro poražené zimní split končí. Přímý přenos přinese s českým komentářem HITPOINT, anglicky pak bude vysílat oficiální kanál LEC.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).