Přejít k hlavnímu obsahu

Velký přehled RMR turnajů a jejich složení. Selhali Evil Geniuses i Copenhagen Flames

21. 2. 2023 | 12:30 Counter-Strike 2 Reportáž
Francouzská a dánská bída, britské překvapení, brazilská dominance i lyžovačka za vyřazení Evil Geniuses. Nekompromisní uzavřené kvalifikace jsou za námi, a my tak známe seznam celků, které se utkají o postup na BLAST.tv Paris Major v jednotlivých regionech.
BLAST.tv Paris Major
BLAST.tv Paris Major
Zdroj: BLAST.tv

Na historicky první Major ve Francii se snažily dostat tisíce týmů, po tvrdých bojích v kvalifikacích zbyla v boji o 24 slotů jen necelá stovka. Uzavřené kvalifikace na trojici RMR turnajů nabídly tvrdé boje i šokující výsledky. Vše bohužel probíhalo bez účasti CZ/SK týmů, žádný z nich se totiž přes otevřené síto nedostal.

V Evropě všechny očí mířily na světovou jedničku G2, která si nemohla dovolit sebemenší zaváhání. To se nakonec nestalo, NiKo a spol. jednoznačně ovládli všechny své utkání a s přehledem se probojovali do Kodaně. Další dvě velká jména Astralis a OG s Adamem „NEOFRAG“ Zouhar sice jednou zaváhala, zakopnutí už se ale nezopakovalo a oba celky s přehledem postoupily. Jednoznačnou jízdu naopak spolu s G2 předvedli GamerLegion, 9INE a k radosti slovenských fanoušků i Apeks s Martinem „STYKO“ Stykem.

S náročným herním rozvrhem si poradili Eternal Fire, po dlouhé době má blízko k účasti na Major také Srbsko díky iNation, stejně jako Bulharsko v případě 500. Historický úspěch slaví také britský Counter-Strike. Jak Into the Breach, tak Viperio totiž překvapivě kvalifikaci zvládli. V dobrém však na kvalifikaci nebudou vzpomínat Francouzi, nelítostnou kvalifikaci totiž zvládli pouze Falcons, na jehož postupu měl velký podíl Kenny „kennyS“ Schrub. Podobné selhání si zažili i Dáni, postup vybojovali pouze Astralis.

EU RMR A (6. – 9. dubna)EU RMR B (11. – 14. dubna)
 Evropa FaZe Clan Ukrajina Natus Vincere Evropa G2 Esports Dánsko Heroic
 Rusko Outsiders Evropa OG Evropa Team Vitality Rusko Team Spirit
 Evropa fnatic Evropa MOUZ Rusko Cloud9 Německo BIG
 Portugalsko SAW Kosovo Bad News Eagles Dánsko Astralis Evropa NIP
 Dánsko Sprout Evropa GamerLegion Evropa ENCE Polsko 9INE
 Francie Falcons Evropa Apeks Rusko Aurora Rusko forZe
 Rusko 1WIN Velká Británie ITB Turecko Eternal Fire Ukrajina Monte
 Ukrajina B8 Velká Británie Viperio Bulharsko 500 Srbsko iNation

Zatímco Evropa ve dvou RMR turnajích nabídne 17 slotů na pařížský Major, spojená americká kvalifikace jich nabízí pouze 5. Její otevřenou část naprosto ovládly brazilské celky, protože jihoamerické týmy dlouhodobě působící ve Státech si mohly zvolit, kde se zapojí. 11 z 16 účastníků RMR v Mexiku je z Jižní Ameriky.

Bez velkých problémů uzavřenou částí prošli největší favorité svých regionů Complexity a Imperial, dvojice brazilských celků paiN a MIBR se v severoamerické kvalifikaci také příliš nezapotila. Svého zástupce bude mít díky BESTII Argentina, směsice jihoamerických států pod křídly 9z naopak selhala. V ostrém tiebreakeru si postup vybojovali Marcelo „coldzera“ David a Epitacio „TACO“ de Melo se svým týmem 00NATION.

O největším selhání ze všech regionů se dá hovořit jen o jednom jménu. Přední světová organizace Evil Geniuses má ve svých řadách hned tři CS:GO celky, ani to ale nestačilo na méně známé týmy. Jejich vyřazení dokonal tiebreaker proti TeamOne. Brazilský celek kromě postupu získal i speciální bonus, srbský kouč a komentátor Kassad totiž vyhlásil svůj vlastní Grand Slam, když nabídl 1 tisíc dolarů týmu, který vyřadí Evil Geniuses. Majitel organizace TeamOne mu poděkoval a přes Twitter oznámil, že hráče vezme lyžovat.

Americas RMR (5. až 9. dubna)
 Spojené státy americké Team Liquid Spojené státy americké Complexity Brazílie FURIA Brazílie MIBR
 Brazílie paiN Gaming Brazílie Imperial Brazílie Fluxo Brazílie TeamOne
 Brazílie 00NATION Spojené státy americké Nouns Spojené státy americké Detonate Spojené státy americké yur
 Argentina BESTIA Brazílie Paquetá Brazílie Flamengo Brazílie Fuscao 1500

Posledním regionem, ve kterém se bojuje o postup na Major, je Asie. Ta je kvůli geografické vzdálenosti rozdělena na čtyři kvalifikační regiony, z každého z nich se na RMR v Mongolsku podívají dva celky.

V Austrálii k žádným velkým překvapením nedošlo. Protinožcům už několik let kraluje celek Grayhound, jenž ani tentokrát nezaváhal a bez ztráty mapy postoupil, když ve finále porazil tým Encore. Tento celek dříve známý jako LookingForOrg následně nestačil ani na VERTEX, kteří tak berou druhé postupové místo.

V Číně zase svou pozici jedničky potvrdil tým Rare Atom. Dalšímu z favoritů Lynn Vision však vyfoukl druhé postupové místo tým TYLOO, jenž prošel kvalifikací skrz celý spodní bracket a potvrdil, že stále patří mezi čínskou elitu. Za zmínku stojí i účast ženského celku HSG, ten však na třech mapách získal jen 7 kol.

V turnaji otevřeném pro celou Asii se představily jen mongolské týmy a dvojice celků z východního Ruska. Nepřekvapivě dominoval tým IHC, který se stal největším překvapením IEM Katowice 2023. V boji o druhý slot selhal tým NKT s Hanselem „BnTeT“ Ferdinandem, jenž dvakrát padl s Eruption, kteří mohou slavit.

Stále zbývá odehrát kvalifikace pro Blízký východ a Afriku. Jihoafrická republika se těší ze tří pozvánek, společnost jejím týmům bude dělat mezinárodní sestava Invictus Gaming a čtyři týmy z open kvalifikace.

Asia-Pacific RMR (6. až 9. dubna)
 Mongolsko IHC Esports Mongolsko Eruption Austrálie Grayhound Austrálie VERTEX
 Čína Rare Atom Čína TYLOO World Middle East World Middle East
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.