Přejít k hlavnímu obsahu

První prohrané finále. Česká hvězda třetí evropský titul nezískala, Claps řádil

27. 2. 2023 | 12:20 League of Legends Reportáž
Na třetí evropský titul si bude muset Matyáš „Carzzy“ Orság počkat. České ADC v barvách MAD Lions nastoupilo v neděli do finále LEC proti G2 Esports. Sestava nejúspěšnější organizace v historii evropského League of Legends hrála v luxusní formě a svému soupeři nedala šanci. 3:0, rychlá záležitost. O prvním týmu na letošním MSI je rozhodnuto.
G2 Esports vítězi zimního splitu
G2 Esports vítězi zimního splitu
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

Desátý titul v kapse. G2 Esports dál posouvají hranice League of Legends na starém kontinentu. Od roku 2016 je evropská organizace mezi elitou League of Legends. Zúčastnila se celkem patnácti splitů, z nichž dvě třetiny ovládla. Vynikající bilance vládnoucí dynastie LEC, jež nakročila do sezóny ve velkém stylu.

Do finále proti MAD Lions nastupovali G2 jako favorit. Necelé dva týdny před BO5 sérií, jež rozhodovala o vítězi zimního splitu, se oba celky utkaly v BO3. Tehdy nepustili G2 Carzzyho a spol. k jedinému bodu. Formu si přenesli do play-off a následně do samotného grand finále.

Rework nenáviděného šampiona

Úvodní dvě hry byly nelítostným stompem v podání G2. Po 54 minutách herního času byli ve vedení 2:0. Rasmus „Caps“ Winther znovu předvedl, proč je považován za nejlepšího hráče v historii západního League of Legends.

Claps měl po dvou hrách skóre 13-2-12, Crapse v neděli k vidění nebylo. Na Summoner's Riftu pobíhal dánský midlnaer ve finálovém zápase nejvyšší evropské soutěže i s Kledem, do poslední hry nastoupil s Taliyah. Ta se stala Capsovým čtrnáctým unikátním šampionem za zimní split.

Capsovy statistiky šampionů
HryŠampion
4Jayce
3Tristana
2Ryze, Akali
1Viktor, Zac, Twisted Fate, Swain, Sylas, Kassadin, Cassiopeia, Sejuani, Kled, Taliyah

Pouze třetí utkání bylo v rámci finálové BO5 série vyrovnané. Ze začátku to dokonce vypadalo, že MAD Lions si udrží naději na triumf, když ve 23. minutě vedli o více než šest tisíc goldů.

Jenže jeden nepovedený fight znamenal postupné vyrovnávání obou mančaftů. Potyčka ve 41. minutě byla klíčová. Toplaner Chasy se nechal spolu s Hylissangem odchytit v neideální pozici, která znamenala jejich rychlé zneškodnění a definitivní výhru G2.

První ze tří letošních splitů LEC tak zná svého vítěze. G2 Esports se vrací na trůn a zároveň se stávají prvním účastníkem letošního MSI.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).