Přejít k hlavnímu obsahu

12 milionů korun pro národní týmy. Jasy budou hostit mistrovství světa v esportu

Mistrovství světa v esportu se v letošním roce uskuteční v Rumunsku, a to od 24. srpna do 4. září. Šampionát se podle Mezinárodní esportové federace (IESF) stane největší esportovou akcí historie co do počtu hráčů. Ti se utkají o titul mistra světa a půl milionu eur v šesti hrách.
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Zdroj: IESF

Mistrovství světa v esportu proběhne v rámci festivalu Digital Throne, který přinese digitální zábavu v mnoha podobách. Přes 700 hráčů z více než 120 zemí se utká na čtyřech obřích pódiích ve hrách Counter Strike: Global Offensive, Dota 2, eFootball, Tekken, Mobile Legends a PUBG Mobile. Vůbec poprvé proběhne také CS:GO šampionát žen. Česká reprezentace bude o účast usilovat ve čtyřech různých kategoriích.

„Mezinárodní esportová federace usiluje o inkluzi a rozmanitost v esportu. Ženské týmy jsou nezbytnou součástí mistrovství světa v esportu a my jsme rádi, že můžeme letos sledovat i jejich zápasy. Nejhodnotnější CS:GO hráčkou na světě je v současnosti Ana Dumbravă. Ta pochází z Moldavska, které leží nedaleko Jasy. Jsem si proto jistý, že bude inspirací a odrazovým můstkem pro ženské týmy z celého světa, které se do soutěže zapojí a budou reprezentovat jednu z více než 120 zemí,“ říká Vlad Marinescu, prezident Mezinárodní esportové federace.

Celková finanční dotace turnaje je 500 000 eur, což je v přepočtu necelých 12 milionů korun. Půjde tak o největší prize pool v historii mistrovství světa. Ještě před jeho rozdělením mezi vítěze bude finálový turnaj v Jasech po celý týden hostit téměř 500 zápasů. Počet online diváků se odhaduje na více než 30 milionů. 

Aktuálně se konají národní kvalifikace, které určí postupující na mistrovství Evropy. V tuto chvíli v České republice probíhají otevřené kvalifikace ve hrách Dota 2 a eFootball. Česká asociace esportu vyšle do regionální evropské fáze také mužský i ženský tým v CS:GO, které má na starosti kapitán Štěpán Mach.

Štítky: IESF
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.