Přejít k hlavnímu obsahu

Korejská legenda odmítla půl miliardy. Učím se od Messiho, prozradil Faker

29. 3. 2023 | 16:47 League of Legends Rozhovor
O Lee „Faker“ Sang-hyeoka je každoročně obří zájem. Z Číny chodí korejské hvězdě každoročně nabídky na stovky milionů ročně. Midlaner T1 ale všechny odmítá a zůstává u organizace, s níž třikrát zvítězil na mistrovství světa. I po deseti letech se řadí mezi nejužší elitu a dál posouvá hranice. „Učím se od Messiho, který je na vrcholu 15 let,“ přiznal Faker v rozhovoru pro portál joongang.co.kr.
Lee "Faker" Sang-Hyeok
Lee "Faker" Sang-Hyeok
Zdroj: Colin Young-Wolff/Riot Games (s povolením)

V historii League of Legends není lepšího hráče. Od roku 2013 je Faker stabilně jedním z top profesionálních gamerů planety. Již ve svých sedmnácti letech dovedl T1 ke světovému titulu a ovládl i Koreu. Desetkrát vyhrál LCK, nyní má perfektně našlápnuto k jedenáctému titulu.

Značka Faker je tou nejcennější v esportu. Slavnější pojem neexistuje. A ví to i konkurence T1. Kromě velice kvalitního hráče může získat obrovskou fanouškovskou základnu, jež bude Fakera následovat kamkoli. A ta přinese peníze.

I proto nabídky týmů z čínské ligy LPL vystoupají do nesmírných výšin. Znovu se vyskytla informace o tom, že si Faker mohl v Číně ročně přijít až na 20 milionů dolarů, což by se po konci loňského světového šampionátu rovnalo přibližně 500 milionům korun.

Jenže Korejec nejde po penězích. Jemu jde hlavně o to, aby byl v týmu, v němž má největší šanci na zisk trofejí. To T1 splňují.

Nejlepší série roku?

Inspirace Messim

V rozhovoru pro joongang.co.kr byl jedním z témat fotbal a řeč přišla na argentinského kouzelníka Lionela Messiho. „Poučil jsem se, když jsem sledoval Messiho, který je na vrcholu už 10 až 15 let a dovedl Argentinu v Kataru k vítězství na mistrovství světa,“ zmínil korejský midlaner svou inspiraci.

Pro Fakera asi není lepšího srovnání ve světe fotbalu. Stejně jako Messi patří dlouhodobě mezi naprostou špičkou a nejen díky svým kariérním úspěchům je považován za nejlepšího hráče historie.

Vášeň a soustředění

Zůstat tak dlouho na vrcholu je extrémně náročné. Žádnému esportovci se nepovedlo to, co posledních deset let předvádí Faker. Co je podle něj nejdůležitější? „Vášeň. Pokud se člověk dlouhodobě soustředí na jeden úkol, v mnoha případech ztratí zájem, ale mě hry vždycky bavily a baví,“ popsal Faker důvod své dlouhodobé excelence. „V srdci mám soutěživou touhu být lepší než ostatní,“ dodal a znovu potvrdil svou kompetitivnost.

I nejlepší hráč všech dob však zažil těžší období. Jedním z nich byl rok 2018. „V té době to bylo těžké, ale překonal jsem to. Dostával jsem rady od lékaře z oblasti sportovní psychologie,“ vzpomínal GOAT League of Legends. „I když byly těžké časy, myslím, že jsem se dokázal rozvíjet,“ řekl.

I deset let po debutu v LCK je Faker hvězdou. Jedenáctý titul je blízko.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).