Přejít k hlavnímu obsahu

Neuvěřitelně našlapaná skupina! Každý přední tým na Major postoupit nemůže

11. 4. 2023 | 10:34 Counter-Strike 2 Preview
BLAST.tv Paris Major nabídne rozlučku s CS:GO Majory. V roce 2023 navíc půjde o jediný turnaj nejvyšší kategorie, o to prestižnější bude. Kvalifikovat se může jen 24 nejlepších týmů, pro účast je potřeba projít neúprosným sítem. Evropská skupina B bude v tomhle nekompromisní.
BLAST.tv Paris Major
BLAST.tv Paris Major
Zdroj: BLAST.tv

Souboje o BLAST.tv Paris Major jsou rozděleny do tří regionů a celkově čtyř turnajů – Evropa A, Evropa B, Amerika a Asie. Ze starého kontinentu postoupí 17 celků. Sedmičku do do Legends a devítku do Challengers doplní vítěz Last Chance, kde se o poslední místenku utká šest týmů, které ve swissu dvakrát vyhrají. Amerika má k dispozici jeden slot do Legends a čtyři do Challengers, Asie pouze dvě místa v Challengers.

České a slovenské fanoušky zajímala především Evropa A, ve které uspěli David „frozen“ Čerňanský, Adam „NEOFRAG“ Zouhar i Martin „STYKO“ Styka. Nyní se ale podíváme také na Evropu B, která začíná v úterý 11. dubna. Její složení vzbuzuje velkou pozornost, je totiž neuvěřitelně napěchovaná známými jmény.

Pokud půjdeme podle HLTV žebříčku, tak ve skupině B najdeme světovou jedničku, trojku, pětku, šestku i devítku. Druhou nejlepší desítku zastupují čtyři další přední týmy, další se přitom nachází v nebo těsně za hranou TOP 30. Je tedy v podstatě jasné, že někdo z velkých jmen se do Paříže nepodívá. Pod tlakem tak budou domácí Vitality, jenž spolu s G2, Heroic, Cloud9 a ENCE patří mezi hlavní favority „béčka“.

Když ale budeme pokračovat, tak pro týmy kalibru Astralis, BIG, Ninjas in Pyjamas, Spirit, Eternal Fire i v dobré formě hrajících forZe by nepostup byl velkým zklamáním. Astralis například moc dobře ví, jaké to je. Už jen z tohoto výpisu dva nebo tři neuspějí, ne každý je navíc v ideální formě. Bez šance nejsou ani parádně střílející 9INE, nadějní Monte a Aurora či nevyzpytatelní 500. Za největšího outsidera platí iNation.

Pro postup do Paříže je potřeba ve swissu třikrát vyhrát a prohrát maximálně dvakrát. První dvě kola a zápasy s bilancí 1-1 se hrají jako BO1, ve všech dalších případech se týmy bojující i postup či přežití utkají v BO3 sériích. Z každé evropské skupiny postoupí čtyři nejlepší týmy do Legends, čtyři další do Challengers, všechny se skórem 2-3 čeká turnaj poslední naděje o 17. slot. V něm už čekají tři týmy z evropské skupiny A.

Úvodní zápasové dvojice
10:45 –  Dánsko Heroic vs.  Bulharsko 500
10:45 –  Rusko Cloud9 vs.  Rusko forZe
12:15 –  Rusko Team Spirit vs.  Rusko Aurora
12:15 –  Německo BIG vs.  Srbsko iNation
13:45 –  Evropa ENCE vs.  Ukrajina Monte
13:45 –  Evropa Team Vitality vs.  Dánsko Astralis
15:15 –  Evropa NIP vs.  Turecko Eternal Fire
15:15 –  Polsko 9INE vs.  Evropa G2 Esports
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.