Přejít k hlavnímu obsahu

Chceme být globální brand a nejlepší český klub, tvrdí spoluzakladatel a investor SINNERS

5. 5. 2023 | 12:12 Counter-Strike 2 Rozhovor
Poslední tři roky ovládal tým SINNERS tuzemskou Counter-Strike scénu. Na loňském MČR v Brně zkompletoval zlatý hattrick, což se dosud žádnému domácímu mužstvu nepovedlo. Jenže perfektně namazaný stroj Hříšníků začíná drhnout, zároveň postup na Major je zatím nedostižným snem. V rozhovoru pro pořad CNN Prima Gaming se spoluzakladatel týmu a investor Petr Syrovátko mladší ze skupiny Syner rozpovídal o spokojenosti s výsledky a vývojem domácího esportu.
Před třemi lety stál Petr Syrovátko ml. u zrodu českého týmu Sinners
Před třemi lety stál Petr Syrovátko ml. u zrodu českého týmu Sinners
Zdroj: CNN Prima Gaming

… o proměně česko-slovenské esportové scény

Celé prostředí se dramaticky změnilo. Když jsme si dělali studii investičního záměru, tak tady byla konkurence jako Dark Tigers, eSuba. Pak ještě možná nějaký další, co jsme si analyzovali, že tady jsou a jsou naše konkurence a my chceme být lepší než oni. Najednou jsme vznikli a do toho se objevily nové entity jako Entropiq, ENTERPRISE, Sampi do toho začali šlapat. Náš byznys plán byl postavený na něčem a za rok to bylo úplně jinak. To ukazuje, jak celé odvětví je dynamické. 

… o nepodařeném postupu na Major a propadu ve světovém CS:GO žebříčku

Já si užívám i takový ty dílčí úspěchy, co jsou po té cestě. My jsme dokázali porazit Heroic nebo Complexity, to jsou neskutečný úspěchy. Když jsme začínali před třemi roky, tak úroveň týmů byla jinde, než dneska. Řekl bych, že je dneska skoro jedno, jestli jste dvacátý nebo sedmdesátý tým světa. Každý může porazit každého. Opravdu záleží na aktuální formě. Zásadně to ovlivňují přestupy, protože ta úplně nejužší TOP20 vysává nejlepší hráče. Kde bylo G2, když jsme je porazili? Pak to slepili dohromady a udělali Major.

… o přestupu NEOFRAGa do OG

To je výsledek práce SINNERS. Nás hřál ten úspěch, že jsme my dokázali být první, co za největší peníze udělali ten největší esportový přestup. To byl nějaký milník, co jsme si také chtěli odškrtnout. My nemůžeme konkurovat do nekonečna a udržovat super hráče. Nejsme na úrovni týmů Astralis nebo Fnatic, těch, co jsou napumpovaní zahraničními penězi. Zároveň nemůžeme ignorovat to, že když prodáme hráče typu NEOFRAG, který byl dominantní na česko-slovenské scéně, že to neovlivní výkonnost týmu. To se okamžitě projevilo. A pak je to na managementu. V ten moment jsme spustili a rozjeli akademii. Chtěl bych si vychovat vlastní talenty. Potřebujeme je vychovávat a kultivovat české prostředí. 

… o návratu oskara a přesunu forsyyho na lavičku

Prodali jsme oskara a potřebovali jsme náhradu. Mysleli jsme si, že nejlepší je forsyy. Dnešní realita je, že se oskar vrátil, nahradil forsyyho, ten je momentálně na lavičce. Myslím, že přestup je na spadnutí, že to je kluk, který má kalibr jít do týmu, se kterým se budeme výkonnostně potkávat. Samozřejmě bych mu přál tier 1, má na to, má v sobě potenciál.

… o možné krizi, která se valí na celý esport

Prolíná se víc vlivů, které teď ovlivňují celý esport. My krizi zatím nepociťujeme. Všechny partnery máme na dlouhodobé kontrakty. Feedback od nich je, že jsou spokojení a ve spolupráci chtějí pokračovat nebo navazovat. Samozřejmě některé nové značky avizují, že letos je spíš nějaký marketingový útlum. Zároveň máme otevřené konverzace s novými značkami. Stejně jako byl covid, tak se svět nezastavil. Vy prostě furt potřebujete komunikovat s mladými. 

Štítky: SINNERS, CS:GO
Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.