Přejít k hlavnímu obsahu

Velkolepý LAN turnaj v Heroes 3! Jak vypadal tradiční český sraz?

5. 6. 2023 | 12:55 Reportáž
Každoroční sešlost stárnoucí Heroes of Might & Magic III komunity, aneb odpočinek věrných otců od svých vřeštících mrňat a drahých poloviček, je za námi. Není třeba zdůrazňovat, že sraz opět bodoval svoji unikátní atmosférou i štědře dotovaným turnajem o 20.000 Kč.
Cena za 1. místo v Heroes III turnaji
Cena za 1. místo v Heroes III turnaji
Zdroj: Vlastní

Jak jsme vás již z předstihem informovali v tomto článku, ve dnech pomyslně prodlouženého víkendu 25. - 28. května se ve Sloupu v Čechách v herním doupěti The Nest odehrál magnificentní sraz Heroes III komunity s neobvykle štědře dotovaným turnajem o 20 000 Kč v hotovosti a další věcné ceny v hodnotě cca 5 000 Kč.

Hlavní turnaj se samozřejmě odehrával na mapě Duel, zatímco ten vedlejší probíhal v legrácce s názvem The Real Skilltest. Bonusem pak byla vyhlášená „bounty“ o 500 Kč, kterou mohl získat lovec, kterému se podaří vyřadit z hlavního turnaje vítěze předchozího ročníku, českého hráče streamujícího v angličtině s prozaickou přezdívkou StygianOne.

The Nest snad není třeba ani představovat. Jedná se o unikátní training house vedený Jumpem, majitelem LanCraftu, jehož srdce již čtvrt století bije pro esport. Na místě jsou k dispozici herní prostory, vybavení, nepřeberné množství doprovodných aktivit, zajištěná strava i nocleh - to vše za přátelskou cenu.

The Nest je tak oblíbené místo, že přímo na místě byl již rezervován termín pro další sraz, který proběhne ve víru hesla „Máj, lásky k Heroes III čas“ v době od 1.5 do 5.5. roku 2024. Poznamenejte si tedy datum do kalendáře, pokud byste rádi alespoň na jedno odpoledne či večer pokecali s matadory Heroes III komunity a dali si s nimi nějakou tu partičku v Duelu nebo třeba pokeru. Třeba tentokrát dojede i ikona herní scény a nejznámější milovník série Heroes of Might & Magic,  který je pokaždé srdečně zvaný - Mikoláš Tuček.

Ceny pro turnaje v Heroes III v The Nest 2023
Ceny pro turnaje v Heroes III v The Nest 2023
Zdroj: Vlastní foto

Nyní už ale zpět k průběhu samotného srazu. Ten bývá oficiálně zahájen již ve čtvrtek, nicméně vzhledem k pracovním či rodinným povinnostem hráči přijíždějí většinou až k večeru, někteří hříšnici až následující ráno. Není asi třeba zdůrazňovat, že důvodem ke srazu je především touha strávit čas s úžasnými lidmi z Heroes III komunity a odfrknout si u počítače bez vnější kontroly (rozuměj rodiny) jako za starých pubertálních časů.

Proto veškeré návrhy na procházky po okolí či sportovní aktivity bývají velmi rychle odpálkovány, popř. mezi zkušenými návštěvníky už ani nezaznějí. Tento ročník jsme měli i pár nových členů, kdy jeden z nich jako důvod návštěvy srazu suše poznamenal, že přijel proto, že ségra chtěla sex. Během hrobového, rozpačitého ticha jsme koukali kolem sebe, kdo má přezdívku „ségra“, popř. naše mozkovny, odkojené Hrou o Trůny, tajně doufaly v jakýkoli jiný než incestní scénař. Naštěstí to nově příchozí návštěvník bleskurychle doplnil tím, že ségra chtěla sex bez něj, a proto musel vysmahnout z bytu. Rozumíme, chápeme a uznáváme jako legitimní důvod, proč přijet do Nestu zapařit Heroes.

Humor se samozřejmě táhnul napříč celým srazem, mezi návštěvníky se nacházeli i takoví renesanční lidé jako je zubař, chirurg, majitel stavební firmy, IT vyvojář, bývalý profesionální hráč pokeru, vyšetřovatel kriminální policie nebo logistik nákladní dopravy. Různorodé oblasti spojovaly zážitky jak z počítačových her, života, tak třeba prvotní otcovské zkušenosti, kde se účastníci mohli navzájem přebíjet  v tom, kdo dokáže lépe hazardovat s životy svých potomků a přivodit tak infarkt své drahé polovičce.

Účastníci Heroes III srazu v The Nest
Účastníci Heroes III srazu v The Nest
Zdroj: vlastní

Není třeba zdůrazňovat, jak moc jsme si sraz užili. Z pohledu turnaje pak bylo sice obtížnější dokončit všechny zápasy včas, neboť zatímco někteří vycvičení rodinným bičem vstávat po šesté hodině ranní už nemohli dospat, tak jiní si po noci se skleničkou kvalitní Whiskey a heslem „ještě jedno kolo a jdu spát“ udělali ze snídaně druhou večeři a ulehli ke zkrácenému spánku teprve v dopoledních hodinách. Turnaj byl pak díky dotaci jednoho z majitelů firmy TinySoft.sk, která má na svědomí např. mobilní hru Heroes zvanou Era of Magic Wars, dost intenzivní záležitostí, kterou prožívali nejen samotní hráči, ale i diváci u plátna s živým komentářem v podání Scoobyho.

Za nejlepší turnajový zápas a zároveň „wtf“ moment považuji právě utkání Scoobyho se zubařem s profesionálním, mírumilovným nickem „Madafaka“, kdy se obecně očekávalo, že Scooby, ač Duelu vůbec neholduje, Madafaku přejede.

Madafaka si však v pomalejší, pohodové hře obsadil všechna externí obydlí na Unicorny na mapě. „Ještě bych chtěl tady toto,“ dodal suše a ukázal myší na největší možnou diplomacii na mapě, kterou shodou okolností tvořila téměř stovka dalších jednorožců. Ve finální bitvě, která trvala více než hodinu, pak i navzdory skvělým taktickým manévrům Scoobyho zkrátka nebylo možné 243 War Unicorn s aktivovaným Ogre Fistem zabít.

Závěrečná bitva souboje Scooby vs Madafaka
Závěrečná bitva souboje Scooby vs Madafaka
Zdroj: New World Computing

Konečné pořadí turnaje je tedy následující:

  • 1. místo - 8000 Kč + velké Heroes III diorama + bounty za hlavu předchozího vítěze - H34D
  • 2. místo - 4000 Kč + malé Heroes III diorama - StygianOne
  • 3. místo - 3000 Kč + malé Heroes III diorama - IPlayForLove
  • 4. místo - 2000 Kč - Gabo
  • 5. + 6. místo - 1000 Kč - maGe, Madafaka
  • 7. + 8. místo - 500 Kč - Scooby, BladeWingCZ

Nejlepší turnajové hry budou postupně zveřejňovány na českém Heroes III YouTube kanále zde: youtube.com/@h34d.

Bývalý mistr ČR 2009 ve Warcraftu 3, nejlepší Starcraft 2 hráč za rok 2012, hrdý otec dvou dětí a tvůrce Youtube Heroes 3 videí.