Přejít k hlavnímu obsahu

Dvacetiletá hvězda šokuje svět. Nejhorší tým v lize dostal až na světový šampionát

14. 6. 2023 | 12:47 VALORANT Příběh
Jeho jméno na začátku roku nikdo neznal, nyní se řadí mezi nejlepší hráče planety. Max „Demon1“ Mazanov udělal díru do světa, vítr mu letos hodně vál do plachet. Na začátku sezóny ani nebyl součástí týmu, který nyní poráží světové giganty. Málem ani nedostal příležitost.
Max „Demon1“ Mazanov
Max „Demon1“ Mazanov
Zdroj: VALORANT Esports

Americká organizace Evil Geniuses se do frančízovaného VALORANT systému sice dostala, ale moc fanoušků si nezískala. Off-season byla tichá a o hráče se nijak nepřetahovala. K základní sestavě si sehnala ještě pětičlennou lavičku a v záloze byl i hráč, který terorizoval ranked hry, ale na scénu se ještě nepodíval.

Po tragickém startu sezóny se o EG hovořilo jako o nejhorším týmu celé Tier 1 scény. Změna zákonitě musela přijít. Do hry byl povolán právě Max „Demon1“ Mazanov za Brendana „BcJ“ Jensena, což byl poněkud kontroverzní krok, ale o výsledcích se nyní můžeme přesvědčit všichni. Jakmile Mazanov posílil sestavu, prodrali se ze dna tabulky a stihli se kvalifikovat do play-off, kde ovšem byli brání jako outsideři. Nikdo nečekal, že se kvalifikují na světový šampionát, přesto se tak stalo. Navíc byl vyhlášen nejlepším nováčkem.

Jenže toto vítězství bylo trpké. Protože Demon1 posílil tým, když už sezóna běžela, a tak nemohl s týmem odcestovat do Tokia. Očekávaná soutěž se chystala ke startu, když organizace překvapila svět. Vedení totiž pracovalo na vízech pro mladého talenta a nakonec uspěla. Letělo se do Japonska v plné síle.

Debut na mezinárodní scéně zažil proti tureckému týmu FUT. Do zápasu se ovšem pořádně nezapojil, protože show pro sebe strhl jeho spoluhráč. Kelden „Boostio“ Pupello měl životní hru a zastínil všechny hráče na serveru. Další oponent byl titán, DRX, jeden z favoritů turnaje. Proto muselo být šokující, jak EG v čele s talentovaným nováčkem drtí korejské hvězdy. Bez ztráty mapy míří outsider do play-off.

Místo mezi nejlepší osmičkou už mají zařízené, sebejistota je na úplném vrcholu. Podobný příběh za sebou má ale jiná vycházející hvězda. Paper Rex řešili totožnou situaci s vízy pro ruského hráče Ilyu „something“ Petrova, který po zařazení do sestavy ani jednou neprohrál a dovedl tak svůj tým k samotnému titulu. Do startu play-off ovšem chybí jen zlomek času, celý svět však drží palce, aby i tento talent ukázal, co umí.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.