Přejít k hlavnímu obsahu

CS:GO tým FaZe Clan přichází o svého tátu. Stane se karrigan koučem?

14. 7. 2023 | 10:54 Counter-Strike 2 Přestup
Robert „RobbaN“ Dahlström byl legendou už v dobách Counter-Strike 1.6, kde strávil pět krásných let po boku největších švédských ikon v barvách SK Gaming. Po odpočinku se ale pustil také do Global Offensive, kde byl ve FaZe Clan od začátku podpory CS:GO. RobbaN byl tátou celého projektu, až na jedno období strávil za kormidlem dlouhých sedm let. Éra je nyní u konce. Další kroky švédského kouče i celého týmu jsou zatím neznámé.
Robert „RobbaN“ Dahlström
Robert „RobbaN“ Dahlström
Zdroj: EPICENTER

Jako hráč posbíral řadu prestižních trofejí, v roli trenéra to nebylo jiné. Robert „RobbaN“ Dahlström se k FaZe Clanu přidal začátkem roku 2016, pouhé tři týdny po vzniku úplně první sestavy. Na svůj první titul musel čekat více než rok, následně se stali jedním z nejlepších týmů světa. Bolet ho ale musí především finále bostonského Majoru, kde FaZe zahodili finále proti Cloud9. RobbaN se svého titulu už nedočkal.

V roce 2019 přešel do manažerské role, posléze si musel odsedět neférový trest za (ne)zneužití spectating bugu. Kvůli němu se nemohl zúčastnit PGL Majoru v Antverpách, ačkoliv už zase tým vedl jako trenér. Nejprestižnější titul ve světě CS:GO tak má ve sbírce ředitel esportových operací FaZe Eddie Han.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Po dnešku už víme, že tuhle trofej nad hlavu s týmem nepozvedne. Rozhodl se totiž nadobro opustit trenérské křeslo. Zpráva o jeho konci přišla jako rána z čistého nebe, truchlí nejen fanoušci, ale i hráči.

Po mnoha letech koučování jsem se rozhodl, že je čas posunout se k dalším výzvám. Toto rozhodnutí nebylo snadné, ale cítím, že je to správná cesta. Jsem velmi pyšný na všechny hráče, které jsem během svého působení trénoval, a na všechny trofeje, které jsme společně zvedli nad hlavu. Tolik jsem se toho naučil a vytvořil si spoustu krásných vzpomínek, které si s sebou ponesu až do konce života. Byla to opravdu divoká jízda. Především chci poděkovat své rodině za veškerou podporu, kterou jsem měl po všechny ty roky. Chci také poděkovat každému z vás, kdo jste náš tým podporovali. Všem hráčům, zaměstnancům a vedení za jejich tvrdou práci. S CS2 za rohem se máme na co těšit a brzy se s vámi podělím o další novinky.
Robert „RobbaN“ Dahlström

FaZe už dříve přišli o svého analytika Vyacheslava „innersh1ne“ Britvina, trenérský štáb je tedy pro tuto chvíli prázdný. Tým jako FaZe Clan ale má určitě promyšlené další kroky dopředu. Sám RobbaN nazančuje, že brzy bude informovat o dalších novinkách. Vyloučené totiž není, že bude pokračovat, jen v úplně jiné roli. Pravděpodobně má i vytipovaného svého nástupce. Prozatím ale žádné konkrétní informace.

Scénou dokonce koluje zajímavá myšlenka, jestli se nechystá podhoubí pro přesun karrigana do nové funkce. Ten se na sociálních sítích s RobbaNem srdceryvně rozloučil, všechno ostatní je zatím pouze v linii spekulací. S chystaným přechodem na Counter-Strike 2 to ale vypadá, že jsou FaZe připraveni vstoupit do nové éry opět o něco více svěží. Konec otce celého projektu je sice smutný, ale přináší i další naději.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.