Přejít k hlavnímu obsahu

Evropa hlásí masivní pokles sledovanosti. Formát je nudný, tvrdí fanoušci

31. 7. 2023 | 19:07 League of Legends Gaming
V neděli večer skončil letní split LEC a podle očekávání většiny ovládli šampionát hráči týmu G2. Již potřetí v historii pozvedli pohár radovali se z vítězství. Sledovanost samotné ligy už ale tak slavná nebyla, oproti minulému roku spadla o celých 52%. Fanoušci se shodují na jedné příčině – nový formát je pro ně nudný.
G2 vyhráli finále LEC
G2 vyhráli finále LEC
Zdroj: Twitter.com

V League of Legends probíhal několik posledních týdnů evropský šampionát LEC. Z vítězství se radují G2 Esports. To překvapilo málokoho. Letošní rok ale jedno překvapení, negativní, přinesl. Je jím nízká sledovanost. Oproti minulému ročníku je zaznamenán až 53% pokles.

Loňské finále letního splitu sledovalo 732 573 diváků, zatímco v letošním roce sledovalo bitvu mezi týmy G2 a XL „pouhých“ 325 193 fanoušků. Vyplývá to ze statistik escharts.com. Průměrná sledovanost všech zápasů meziročně klesla o 18,5%.

Během letošního roku se testoval nový herní formát. Tři splity, tři části splitu, tři herní dny. A také větší porce BO3. Finále jednotlivých splitů se odehrávají v malém studiu v Berlíně, vše se soustředí na sezónní finále.

Očekávané. Finále bylo v podstatě bezvýznamné, nedalo se z něho nic kromě peněz získat. Hrálo se ve studiu s malým počtem diváků, žádné ceremoniály, prostě nic. Riot musí v Evropě pořádně máknout, a myslím si, že nikoho moc nezajímá, kdo tyto splity v novém formátu vyhraje, protože je to méně působivé a zajímavé než ve starém formátu,“ reaguje na změnu jeden z diskutujících na Redditu

Fanoušci spekulují také o tom, že pokud si LEC nenajde jinou cestu, kterou se vydat, sledovanost bude dál upadat. Zápasy, které neovlivní postavení týmu a jejich šanci na postup na mistrovství světa, mají zkrátka mnohem menší váhu a sledovanost. Menší atraktivita je vidět i na samotných hráčích.