Přejít k hlavnímu obsahu

Půjde CS 2 ve šlépějích VALORANTu? Možnost MR12 spustila bouřlivé debaty

20. 8. 2023 | 09:45 Counter-Strike 2 Spekulace
Counter-Strike 2 je zřejmě skutečně za rohem, čemuž napovídá i poslední update, ve kterém byly do hry přidány všechny mapy najednou. S nástupem nové verze by však mohlo přijít mnohem víc než jenom vylepšená grafika či nové herní mechaniky. Podle všeho Valve zvažuje i zásah do samotného konceptu kompetitivního Counter-Striku neboli návrat ke kořenům.
Counter-Strike 2
Counter-Strike 2
Zdroj: Valve

S příchodem Valorantu v roce 2020 a s ním spojeným systémem do 13 bodů se začalo mluvit o tom, zdali by se Counter-Strike neměl ubírat stejným směrem. Tehdy ale šlo jen o debaty. Shodou okolností to však byla právě jedna ze starších verzí CS, ve které se MR12 před dvaceti lety používalo na každém turnaji. Kvůli jednomu bugu se však přešlo na MR15 a už nikdy nedošlo k návratu. Dnešní meta je ale úplně někde jinde.

Nyní je ale všechno jinak. Nejnovější update s sebou totiž, kromě přidání všech map, přinesl také MR12 systém. Ten je prozatím dostupný pouze v tréninkovém módu a není tak zcela jisté, že bude součástí finální verze. Zatímco pro matchmaking a jiné neprofesionální hraní by mohlo jít o zlatou střední cestu mezi MR8 a MR12, z pohledu esportu by se jednalo o radikální změnu, na kterou nepřicházejí příliš pozitivní reakce.

Když se ale na vše podíváme objektivně, změna by mohla vyřešit hned několik věcí najednou. Divácky neatraktivní a dlouhé zápasy by byly výrazně kratší, a tedy i stravitelnější. Oddechly by si jistě také Tier 2 a Tier 3 týmy, které se musí dennodenně prokousávat vyčerpávajícími online zápasy. Díky kratší herní době na jednu mapu by také mohly být eliminovány nepříjemné BO1 duely. A častější by bylo i BO5 finále.

Co je ale nejdůležitější, s přechodem na MR12 by bylo nutné upravit spoustu faktorů spojených s ekonomikou, například kolem ještě důležitějších pistolkových kol. Takové ladění k dokonalosti by mohlo trvat opravdu dlouho a přechodová fáze by nemusela být příjemná. Counter-Strike si tohle dovolit možná nemůže. Výhod i nevýhod by se našla celá řada. Jestli Valve něco plánuje, na to si ještě musíme počkat.

Zdroj: HLTV.org
Štítky: Counter-Strike 2
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.