Přejít k hlavnímu obsahu

Čína nedělá dobrotu. NIP v tichosti smazali veškeré zmínky o podpoře Ukrajiny

24. 8. 2023 | 14:00 League of Legends Kauza
Po rozpoutání války na východě Evropy vyjádřila podporu lidem na Ukrajině a touhu po míru nejedna osobnost nebo tým. Esport nebyl výjimkou a přední celky z celého světa, včetně švédské organizace Ninjas In Pyjamas, byly mezi nimi. Jenže nyní všechny jejich příspěvky zmizely na popud Číny. NIP totiž působí v nejvyšší čínské soutěži a místní Riot byl proti.
Ninjas in Pyjamas
Ninjas in Pyjamas
Zdroj: LPL

Proč by slavná organizace smazala všechny příspěvky s ožehavým tématem? Podle všeho za to může Riot China, který o to požádal již vloni. NIP po fúzi se skupinou ESV5 totiž působí v LPL a čínští fanoušci týmu si všimli příspěvků o Ukrajině a stížnosti na „politiku“ organizace se staly virálními na webu Weibo.

Screenshoty interní komunikace ukázaly, že CEO NIP Hicham Chahine požádal o smazání „všech příspěvků souvisejících s Ukrajinou“, protože „Riot China se zlobí“. „Nelíbí se mi to, ale tak to je, když chcete vstoupit na čínskou scénu,“ poznamenává. „Čína je v tomhle neuvěřitelně přísná,“ doplnil jej COO Jonas Gundersen.

Záznam konverzace o vymazání příspěvků spojené s Ukrajinou
Záznam konverzace o vymazání příspěvků spojené s Ukrajinou
Zdroj: Richard Lewis

Do diskuze se zapojili i další členové týmu, Chahine dokonce žertoval, že až příště přistane v Číně, skončí někde v táboře. NIP po zkontrolování týmových i individuálních kanálů následně museli projít „prověrkou“ od LPL. Podle slov CEO nemá Riot China problém s konkrétní válkou, ale snaží se ligu držet apolitickou.

Švédská organizace si neprožívá jednoduché období. Kritiku si vysloužila také za expanzi do Abú Dhabí, v minulosti se přitom vyjadřovali o právech žen a podporovali LGBT komunitu, což je ve Spojených arabských emirátech problematickým tématem. Globální sílu jim dodá také zapojení do nové VALORANT ligy v Číně.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.