Přejít k hlavnímu obsahu

Soustředíme se na perfektně naučené základní věci, říká frozen přímo z EPL

9. 9. 2023 | 11:35 Counter-Strike 2 Rozhovor
Před startem druhé skupiny ESL Pro League jsme si k rozhovoru přizvali nejlepšího slovenského hráče Davida „frozen“ Čerňanského. Ten před svým prvním zápasem zavzpomínal na dřívější úspěchy, popsal současnou situaci na scéně i v týmu, ale také se ohlédl za CZ/SK týmy či přechodem na Counter-Strike 2. „Snad půjde o pozitivní změnu,“ hodnotí příchod CS2.
s1mple a frozen
s1mple a frozen
Zdroj: HLTV.org (Radosław Makuch)

Svůj největší titul v MOUZ jsi získal před čtyřmi lety právě na ESL Pro League...

Určitě je to jedna z nejlepších vzpomínek, které zatím mám na svoji kariéru. Jednoznačně je to motivace se dostat tam, kde jsme předtím byli a být znovu ten tým, který může bojovat o světové tituly.

Jak moc a v čem je rozdílná scéna oproti té v roce 2019?

Určitě se dost změnila, už není tak konzistentní jako kdysi. Když jsme vyhráli EPL, tak byli nejlepší na světě Astralis a dlouhou dobu to bylo jen o Liquid a Astralis, o nikom jiném. V dnešní době už nevidíme tak šílená překvapení, například že underdog vyhraje Major, ačkoliv GamerLegion byli naposledy ve finále. Oni jsou naopak dobrý příklad toho, jak se zmenšil odstup mezi Tier 1 a Tier 2 scénou. I když hráči přijdou na svůj první Tier 1 turnaj, tak nemají daleko od toho, aby se rovnali těm nejlepším.

Tipsport CS:GO Praha II
Tipsport CS:GO Praha II
Foto: PLAYzone

Turnaje může vyhrávat řada týmů, řadíte se i vy do skupiny kandidátů?

Asi je ještě brzo přemýšlet nad něčím takovým. Momentálně se soustředíme jen na to, abychom měli ve hře perfektně naučené základní věci. Nedíváme se nijak daleko, potřebujeme spolu získat nějaké zkušenost. Soustředíme se prostě na to, co je přímo před námi. Myslím si ale, že pokud se budeme posouvat jako doteď, tak jednou přijde ten den, kdy se můžeme začít bavit o tom, že se budeme ucházet o tituly.

Jak vnímáš hru MOUZ pod vedením nového in-game leadera?

Styl siuhyho callování je úplně jiný než ten dexterův. Nemáme takovou volnost jako dříve. Nemyslím si, že styl hry, který jsme hráli s dexterem, seděl nejlépe hráčům, které v týmu máme. Současnému složení siuhyho styl pasuje mnohem lépe. S dexterem jsem hrál dva roky a mám ho rád jako člověka, ale na konci dne je to business a všichni chceme vyhrávat.

David „frozen“ Čerňanský
David „frozen“ Čerňanský
Foto: HLTV.org (Josip Brtan)

V MOUZ působíš už pátým rokem, nechodí ti někdy i nabídky odjinud?

Vždy jsem byl takový srdcař, který dlouho hraje za jeden tým, vzpomeňte si na doby eXtatus. Nejspíše ale přijde čas, kdy možná začnu přemýšlet nad vyzkoušením něčeho nového. Občas nějaká nabídka přijde, ale nijak se na to nesoustředím, protože jsme uprostřed sezóny a čeká nás spousta turnajů. Nechci si tím nijak zatěžovat hlavu. Pokud by to ale jednou mělo přijít, tak to přijde, ale aktuálně to jde úplně mimo mě.

Nečekal jsi, že se na ESL Pro League bude už hrát Counter-Strike 2?

Abych pravdu řekl, nevěděli jsme vůbec nic. Je šance, že jeden den někdo přijde a oznámí nám, že od zítra budeme hrát CS2. Absolutně netuším, jak to bude, a jen se modlím, aby vše proběhlo co nejoptimálněji.

Vyzkoušel sis ty sám novou hru, a pokud ano, co na ni říkáš?

Jojo, hráli jsme teď pár matchmakingů a 2v2 proti SPUNJovi a Henrymu. Mně se CS2 líbí, jen bych řekl, že na mapy přidávají zbytečné detaily, některé pozičky mi přijdou bezdůvodně komplikované. Líbí se mi, že je ve hře cítit jemný podtón 1.6ky a bude to opět mnohem více aimově založená hra, jako právě CS 1.6. Šanci tomu určitě dám, stejně jako když přišlo CS:GO. Může to být velký krok kupředu, teda kromě té MR12.

Bude podle tebe hra kompletně připravená na příští Major v Kodani?

To teda doufám, že bude připravená. Jestli chtějí, aby se v CS2 hrály největší turnaje, tak by na ně opravdu měla být ready. Kdyby ale hra vyšla úplně někdy náhodně, tak první turnaj bude kompletní flop a úplně zamíchá s šancemi týmů i rankingy. Ale to jedině, pokud by to bylo opravdu ze dne na den, aniž se nás ptali.

Mohla by nová hra pomoci k tomu, abychom se dočkali CZ/SK týmu na Majoru?

Těžko odhadovat, jak moc náročná bude adaptace na novou hru. Jestli ale není nějaký tým aktuálně v dobrém rozpoložení, tak by měl využít náskok, který může získat, pokud začne hrát CS2 dříve než ostatní. Všichni na to dříve nebo později totiž stejně přejdou. — Se Sampi.Tipsport jsme nedávno dokonce hráli, spolu se SINNERS je pravidelně sleduju. ZEDKO nebo The eLiVe, to jsou stále felláci z dávných časů.

ESL Pro League XVIII
ESL Pro League XVIII
Foto: PLAYzone
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.