Přejít k hlavnímu obsahu

Menší scény pláčou. ESL po dvaceti letech ukončuje podporu regionálních lig

15. 9. 2023 | 19:32 Counter-Strike 2 Turnaj
Bolestivá zpráva přišla z ústředí největšího pořadatele turnajů. Vedení ESL ruší všechny své národní a regionální soutěže, které v mnoha státech či oblastech patřily k důležitým pilířům.
ESL National Championship
ESL National Championship
Zdroj: ESL Gaming

Více než 20 let se ESL, tehdy ještě jako Electronic Sports League, zaměřovalo na dva různé cíle. Ekosystém se mu v mnoha zemích podařilo vybudovat na regionální úrovni, stejně jako na poli největších nadnárodních soutěží světa. Projekt ESL National Championships pod různými názvy dlouho fungoval dokonale.

Časy se ale mění a esport dospívá. Pro ESL bylo stále těžší se soustředit na dva odlišné cíle, kvůli čemuž postupně vznikaly různé potíže s kompatibilitou. Counter-Strike je přece jenom dál více otevřeným světem a sestavy často tvoří hráči různých národností. Flexibilnější „systém bez hranic“ začal dávat větší smysl.

Výsledek je bohužel smutný, ale tak nějak očekávaný. Přichází totiž kompletní zrušení regionálních lig ve všech devíti podporovaných oblastech. Některé končí už nyní, jiné si užijí svoji poslední sezónou. Counter-Strike 2 už ale nebude znát soutěže jako ESL Meisterschaft, která provázela komunitu dlouhých 20 let.

Tipsport CS:GO Praha II
Tipsport CS:GO Praha II
Foto: PLAYzone

Česko-slovenská scéna má štěstí, že disponuje vlastními organizátory velkých turnajů a nespoléhá se jen na nadnárodní struktury. Pro některé státy ale může být dnešní oznámení z hlediska regionálního soupeření doslova likvidační. ESL je ale nechce úplně pohřbít, takže je nadále otevřené zapojení do turnajů třetích stran, aby hráči nadále mohli kráčet po lokální cestě do prestižních soutěží. Jen už je nebude samo pořádat.

Agentura PLAYzone má uzavřené dlouhodobé partnerství s ESL a dvakrát do roka vítěz vybrané soutěže seriálu Tipsport MČR CS postoupí do kvalifikace o ESL Pro League. Naposledy to bylo Dynamo Eclot, příště půjde o mistra ČR. V evropské části se minule ukázalo deset národních šampionů, mimo CZ/SK se jí zúčastnili ještě vítězové turnajů třetích stran na Balkáně a v Maďarsku. Příště už jich bude mnohem více.

Zdroj: esl.com
Štítky: Counter-Strike 2, ESL
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.