Přejít k hlavnímu obsahu

Esport a umělá inteligence jako hlavní priorita pro olympiádu

15. 10. 2023 | 11:34 Zajímavost
Prezident MOV Thomas Bach zdůraznil rostoucí důležitost esportů v rámci olympijského hnutí, včetně, podle něj, úspěšného olympijského týdne esportů. Ten se dříve v tomto roce konal v Singapuru. Vyjádřil své přání, aby Komise pro esporty prozkoumala vytvoření olympijských her v elektronických sportech.
Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach
Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach
Zdroj: Mezinárodní olympijský výbor

Bach uznal, že i když je dosavadní pokrok slibný, zbývá ještě udělat hodně. Uvedl, že nově zřízená komise pro esporty MOV prostuduje zřízení olympijských her v esportu. Ačkoli zatím nebylo oznámeno žádné konkrétní datum spuštění ani formát, zprávy o činnosti komise budou projednány během zasedání.

Olympijský týden esportů byl MOV považován za úspěch. Nicméně zahrnutí určitých titulů a vynechání jiných vyvolalo kritiku ze strany fanoušků.

Bach zopakoval postoj MOV k násilí a zdůraznil odhodlání organizace prosazovat své hodnoty. Zmínil rostoucí popularitu esportů s odhadovanými třemi miliardami lidí po celém světě, které se zabývají hraním, z nichž 500 milionů se konkrétně zajímá o esporty. Řekl, že je třeba, aby se MOV zapojil do esportu a zároveň zůstal věrný svým stoletým hodnotám.

Prezident výboru také diskutoval o příležitostech a výzvách, které představuje umělá inteligence (AI). Uvedl, že přijetí rozvoje digitální technologie, zejména umělé inteligence, je zásadní pro budoucí úspěch olympijských her. Zdůraznil různé oblasti, kde by umělá inteligence mohla způsobit revoluci ve sportu, včetně individualizovaných tréninkových plánů. 

69letý Němec zakončil svůj projev zdůrazněním, že umělá inteligence a esporty jsou klíčovými oblastmi, na které se MOV bude v budoucnu soustředit. 

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.