Přejít k hlavnímu obsahu

Příběh mistrů. Vznikli jako mančaft hvězd, ale triumfovali jako semknutý tým

27. 11. 2023 | 16:29 Counter-Strike 2 Přestup
Když organizace Sampi vstoupila na začátku roku 2020 poprvé na CS:GO scénu, vybrala si většinu sestavy tehdejších mistrů ČR z eXtatus. Kruh se nyní uzavřel, když se zcela jinou pěticí dokráčela k vlastnímu titulu. Příběh se zlatou tečkou se ale začal psát loni na jaře.
Sampi.Tipsport jako mistři ČR pro rok 2023
Sampi.Tipsport jako mistři ČR pro rok 2023
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Během loňského turnaje Tipsport CS:GO Bratislava se v kuloárech začalo mluvit o velkých přestupech a možném supertýmu. Na domácí scénu se po letech vrátil Ladislav „GuardiaN“ Kovács a spolu s ním pod křídla Sampi.Tipsport zamířily 1. května hvězdy několika týmů. Právem šlo o projekt označený jako milionový, kterému vyklidila prostor původní pětice. Filip „Darber“ Böhm jediný zůstal nevyužitý na lavičce.

Klíčová byla hlavně akvizice Matúše „MATYS“ Šimka. Andrej „Adejis“ Kameništiak se jako jeho kolega z ENTERPRISE naopak už po třech měsících poroučel. Netrvalo dlouho a za nevyjasněných okolností skončil dokonce i GuardiaN, sezónu s týmem dohráli Jan „HONES“ Urválek a talent z akademie Lukáš „Habyzz“ Doležal. Na finále sezóny Sampi uhráli pouze 21 bodů a ani nepřiblížili tomu, co přišlo o pouhý rok později.

Sampi na Tipsport MČR CS:GO 2022
Sampi na Tipsport MČR CS:GO 2022
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Ambice totiž neuvadaly a do roku 2023 vstoupili Sampi se dvěma ideálními posilami. Erik „The eLiVe“ Sith byl vysněným kapitánem a Dominik „blogg1s“ Janita získal nový impulz. Společně se dostali do nejlepší světové padesátky, ale na domácí scéně ani do jednoho finále. Červnový odchod blogg1se byl šokující, ale týmu dopřál poslední dílek skládanky. Tomáš „fino“ Bebjak dorazil vysoce motivovaný ze SINNERS AC. Pět slovenských hráčů a členů reprezentace, kteří před sebou měli jeden velký sen. Vyhrát Tipsport MČR CS.

Na Mistrovství Slovenska kompletně vyhořeli, v nejdůležitější moment roku ale povstali jako bájný Fénix. Pro skupinovou fázi Tipsport MČR CS bylo zřejmé, že se kvůli nasazení nevyhnou střetnutí se SINNERS či Dynamem Eclot. Druhý jmenovaný celek ale nestačil na SINNERS AC a Sampi měli cestu do play-off krásně umetenou. Přes pomalejší start proti ENTERPRISE zvedli hozenou rukavici a chystali se na premiéru.

Ta přitom probíhala už za doprovodu spekulací, že Matúš „MATYS“ Šimko jedná o přestupu do fnatic. Hráče možný odchod své hlavní hvězdy možná ještě více semkl a dodal týmu odolnost, která mu v klíčových duelech často chyběla. Semifinálovým soupeřem byli SINNERS, jenž ve skupině nestačili na UNiTY. Sampi.Tipsport se nezalekli ani bouřlivého publika a proti mistrům posledních tří let zvítězili 2:0.

Sampi.Tipsport na Tipsport MČR CS 2023
Sampi.Tipsport na Tipsport MČR CS 2023
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

V boji o titul měli start pomalý, BO5 formát jim však přišel vhod. Po prohrách 7:13, 4:13 totiž mělo Dynamo Eclot tři příležitosti na zisk historického Tipsport Grand Slamu. Lukáš „sAvana1“ Lintner se v zákulisí v ten moment vyfotil s pohárem, aby se namotivoval. Michal „T4gg3D“ Vrzal finále začal dlouhou sérií bez killu, byl to ale on, kdo tým od třetí mapy táhl. Na MČR stage přitom hrál poprvé v životě, stejně jako fino.

Nikdo z mladých borců ale na sobě najednou nedával znát jakoukoliv nervozitu. Tým naopak ovládaly emoce. Když na mapě Overpass snížili, objali se kolem kouče Jakuba „bfull“ Kokošky. Věděli, že mají na to sérii otočit. Na Mirage utekli hrobníkovi z lopaty, když za stavu 8:12 vyhráli 3v5 situaci a následně zvládli prodloužení. Také na Anubisu měli DNE několik match pointů, ale osud jim tři miliony do kapes nedopřál. Krásný až pohádkový příběh dohráli do vítězného konce Sampi.Tipsport. Tohle finále se zapsalo do historie.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.