Přejít k hlavnímu obsahu

Blogg1s končí v Číně. Naše TOP 3 týmy by tam dominovaly, hodnotí místní scénu

28. 11. 2023 | 18:50 Counter-Strike 2 Přestup
Na začátku října se český sniper Dominik „blogg1s“ Janita vydal vstříc velkému životnímu dobrodružství. Po konci v Sampi.Tipsport a krátkém období bez angažmá kývl na nabídku čínského týmu Wings Up Gaming, se kterým se ale nyní loučí. Redakci PLAYzone.cz exkluzivně poodhalil detaily rychlého konce i zážitky z necelých dvou měsíců na druhém konci světa.
Dominik „blogg1s“ Janita v Číně
Dominik „blogg1s“ Janita v Číně
Zdroj: osobní archiv (s povolením)

Dominik „blogg1s“ Janita do Wings Up Gaming přestoupil s ambicemi se ukázat na mezinárodní scéně. Po pár týdnech ale dává Číně sbohem. „Domluvili jsme se na ukončení smlouvy, popřáli si hodně štěstí a jdeme si každý svoji cestou,“ odhaluje konec ve svém prvním zahraničním angažmá. Jaký je důvod odchodu?

„Věděli jsme už na začátku, že komunikace bude jeden z největších problémů. Přechod do angličtiny není nikdy jednoduchý a chce to čas. Plán byl takový, že zkusíme první měsíc šestičlenný lineup a rozhodneme se podle toho, kdo z dvojice flying, Childking na tom bude lépe komunikačně. Čím více jsme zkoušeli hrát, tím více nám docházelo, že to bude daleko větší problém, než jsme si mysleli. Po turnaji v Šanghaji za námi kluci došli s tím, že angličtinu nezvládají a chtěli by se vrátit do plně činské sestavy,“ popisuje hvězdný sniper jádro hlavního problému.

Zážitek to byl krátký, ale bezesporu intenzivní. „Rozhodně toho ale nelituju, dostat se do Číny díky Counter-Striku, poznat novou kulturu a mentalitu lidí, jak to funguje někde jinde ve světě, to jsou zkušenosti, které se rozhodně vyplatily. Celkově jsem rád už jen za to, že jsem se rozhodl pro takhle razantní změnu v životě a fakt to šel vyzkoušet,“ říká Janita. Zapojit se stihl jen do několika kvalifikací, kde sice dokázal s týmem projít otevřeným sítem, ale následně nestačil na elitní trio TYLOO, Rare Atom a Lynn Vision. Další zápasy už nyní nepřidá.

Čína aktuálně má dva týmy v nejlepší světové třicítce, blogg1s ale není z místní úrovně tolik unešený. „Co se týče CSka v Asii, asi jsem ho popravdě čekal na trošku lepší úrovni. Díky tomu, že dostavají pozvánky na Tier 1 turnaje, tak se častěji ukazují ve světě, ale jsem si jistý, že jakýkoliv tým z naší TOP 3 by tam dominoval o úroveň výš. Na druhou stranu se tam CSko teprve rozjíždí,“ hodnotí herní level v oblasti, kde se příští rok uskuteční Major.

Pozitivně se naopak vrací k atmosféře: „Neskutečný zážitek byla Closed kvalda v Šanghaji. Fanoušci byli úžasní, vytvořili fajn atmosféru, nebáli se fandit a hltali každý jeden frag. Po skončení čekali u garáže a chtěli se fotit, podepsat mobily, trička, podložky. Bylo pěkné hlavně vidět, že z toho mají fakt radost a CSko je neskutečně baví.“

Jaká ale bude jeho budoucnost? „Momentálně hledám angažma jak v Evropě, tak na česko-slovenské scéně,“ nevylučuje žádnou variantu. Nemá smlouvu, a tak si může vybírat. „Možná je to i tím MČR, ale vlastně se tady máme dobře. Vysoká úroveň turnajů, fanoušci, neskutečně mě to baví,“ uzavírá rozhovor s redakcí PLAYzone.cz.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.