Přejít k hlavnímu obsahu

Esportový trenér roku? Poprvé v historii nikdo neměl na tuhle dámu!

2. 12. 2023 | 09:10 VALORANT Reportáž
Udílení esportových cen za rok 2023 přineslo řadu očekávaných vítězů, stejně jako mnoho překvapivých. Každý fanoušek mohl ale téměř jistě prohlásit, kdo vyhraje cenu nejlepšího esportového trenéra roku. Nikdo jiný než Christine „Potter“ Chi zkrátka neměl šanci.
Christine „Potter“ Chi jako trenérka roku
Christine „Potter“ Chi jako trenérka roku
Zdroj: Riot Games

Sedmatřicetiletá Potter řádila na Counter-Strike serverech už před sedmnácti lety a celou dekádu pokračovala i v CS:GO. Pak zkusila štěstí i ve Valorantu, ale nakonec se v tomhle titulu skutečně našla na trenérské pozici v týmu Evil Geniuses. Zpočátku byly výsledky spíše tragické, ale její odhodlání to akorát zvyšovalo. Do letošní sezóny nastoupila s s hráči, kteří na scéně neměli žádné pořádné zkušenosti ani respekt.

Sestava EG byla považována za nejhorší celek v americké lize, čemuž odpovídaly i výsledky. Jenže Potter to se svými svěřenci nevzdala a s odřenýma ušima se probojovali až na mezinárodní scénu. Svět stále nic neočekával a tehdy se začalo dít nemožné. Z úplného dna se tým stal finalistou Masters v Tokiu a pár měsíců později pozvedli pohár pro mistry světa na Champions v Los Angeles. Potter to skutečně dokázala.

Hráči a personál jí připisovali největší kredit, jak z týmu bez hvězd a známých jmen udělala během roku opravdové světové šampiony. To vše i přes hrozbu vyhazovu, kterému musela čelit na začátku sezóny. Když si hráči během zápasu nevěděli rady, stačil jeden timeout a její slova změnila chod celého dění.

Její nominace na nejlepší esportovou trenérku nikoho nepřekvapila. Nyní se tak zaslouženě může pyšnit dalším úspěchem, který jí komunita od srdce přeje. Pokud měla tuhle kategorii ovládnout první žena, ona byla tou nejvhodnější kandidátkou v historii. Překonala i takovou ikonu, jakou je Danny „zonic“ Sørensen.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.