Přejít k hlavnímu obsahu

Prohrál boj s depresí, jeho rodina chce pomáhat mladým s duševními potížemi

4. 12. 2023 | 13:09 VALORANT Lifestyle
Pomáhat dospívajícím, kteří čelí psychickým problémům, využít k tomu moderní komunikaci: například podporovat speciální projekty zaměřené na esport. To vše i mnohé další má v úmyslu nově založený nadační fond, který navazuje na mimořádně silný odkaz talentovaného hráče Karla „Twistena“ Ašenbrenera. Ten si po neúspěšném boji s depresí vzal letos v červnu život.
Karel „Twisten“ Ašenbrener
Karel „Twisten“ Ašenbrener
Zdroj: VCT Esports

Za vznikem Twisten Foundation stojí rodina Karla Ašenbrenera: matka Ivana, otec Karel a dva bratři. Rodina do fondu vložila základní jmění ve výši 250 tisíc Kč, dále přispěje francouzský Team Vitality, v němž Twisten úspěšně působil, a podporu nabídne společnost Sazka, která také uspořádá herní charitativní turnaj.

Karel Ašenbrener, v esportové komunitě známý jako Twisten, by právě dnes oslavil dvacáté narozeniny. „Karlův odchod je pro celou rodinu pořád velmi bolestivý. Ale právě kvůli němu jsme se rozhodli přetavit bolest v něco smysluplného. Tím je nadační fond, jehož cílem bude pomáhat mladým lidem s psychickými problémy. Jsem si jistá, že by s tím syn souhlasil a podporoval to,“ říká za celou rodinu Twistenova matka Ivana Ašenbrenerová.

Nadační fond chce pomáhat dospívajícím, kteří se nacházejí v podobných situacích. „Zvyšování duševní gramotnosti považuji za klíčové, zároveň je nutné pracovat na destigmatizaci psychických problémů, protože zejména mladí kluci o svých emocích nebo problémech nemluví a mluvit nechtějí,“ vysvětluje Ašenbrenerová. 

Průzkum Národního ústavu duševního zdraví ukazuje, že psychický stav mladých lidí je alarmující. U každého třetího deváťáka v Česku se projevují znaky, které ukazují na středně těžké až těžké úzkosti. Čtyři z deseti navíc mají známky středně těžké až těžké deprese. Podle Českého statistického úřadu si v roce 2022 v Česku vzalo život 1 302 osob. Tato statistika roste nejrychleji právě u mladých lidí. Sebevražda je nyní důvodem čtvrtiny všech úmrtí ve věkové kategorii 15 až 24 let. Psychologická péče je přitom často nákladná, dětských psychologů je navíc dlouhodobě nedostatek.

Právě v komunitě gamingu a esportu, v níž Karel Ašenbrener vynikal, se pohybuje stále více mladých lidí. Celosvětově má už miliony fanoušků. Jednou ze společností, která se rozhodla Twisten Foundation podpořit, je česká loterijní jednička Sazka. Ta se v oblasti esportu dlouhodobě angažuje a 15. prosince pořádá charitativní esportový turnaj s názvem Sazka No rivals, jehož výtěžek věnuje nově vzniklému fondu.

„Ačkoliv je duševní zdraví celospolečenským tématem, na poli esportu šlo dlouhou dobu o podceňované téma, a diskuze nad ním je tak stále v plenkách. Jde proto o jedno z témat, kterému se v rámci našeho působení v esportu chceme systematicky věnovat. Vznik Twisten Foundation může přinést zásadní a tolik potřebnou změnu. Máme velký respekt, že se rodina Ašenbrenerových rozhodla tento projekt spustit a nesmírně rádi jej podpoříme,“ komentuje Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka.

„Během turnaje Sazka No rivals vypíšeme dobročinnou sbírku. Její výtěžek Sazka po skončení turnaje zdvojnásobí. Jsme připraveni poslat nadačnímu fondu Twisten Foundation až jeden milion korun,“ dodává Jonák.

Zároveň s nadací spouští speciální projekt také organizace Vitality, kterou Twisten reprezentoval ve hře Valorant. Projekt nazvaný KARE (kombinace jména Karel a anglického care) se bude rovněž zaměřovat na duševní zdraví hráčů esportu. S Nadačním fondem Twisten Foundation plánuje dlouhodobě spolupracovat.

Štítky: Valorant, Twisten
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.