Přejít k hlavnímu obsahu

Při honbě za lajky a penězi vyskočil z letadla. Youtubera teď čeká vězení

6. 12. 2023 | 15:45 Kauza
Chtěl zaujmout své diváky a vydělat tak peníze. Nafingoval tedy poruchu letadla, za letu z něj vyskočil a všechno si natáčel. Youtuber Trevor Jacob byl nyní za svůj čin odsouzen k šestiměsíčnímu vězení. Video je stále dostupné na sociální síti a má více než 4 miliony zhlédnutí.
Nafingoval poruchu letadla, za letu z něj vyskočil a všechno si natáčel. Trevor Jacob za to půjde do vězení na šest měsíců.
Nafingoval poruchu letadla, za letu z něj vyskočil a všechno si natáčel. Trevor Jacob za to půjde do vězení na šest měsíců.
Zdroj: Trevor Jacob/YouTube.com

Třicetiletý Trevor Jacob se na YouTube proslavil svými videi z extrémních sportů. Před dvěma lety v prosinci nahrál na svůj kanál video s titulkem „Rozbil jsem letadlo“. Soud ho teď poslal do vězení na šest měsíců za maření vyšetřování případu.

V listopadu 2021 bývalý snowboardista a účastník zimních olympijských her v Soči nastartoval svůj hornoplošník Taylorcraft BL-65 a vydal se z kalifornského letiště Lompoc k Mamutím jezerům.

Jsme ve dvou tisících stop. Krásný výhled a krásný den,“ říká Jacob v úvodu videa a užívá si jasnou oblohu a svítící sluníčko. Po více jak půlhodině letu ale youtuber vyskakuje ze svého letounu. Důvod? Selhání motoru.

Jacob natáčel úplně vše: svůj seskok padákem a také pád samotného letadla, na které připevnil několik kamer. Po přistání v národním parku Los Padres se vydal k vraku.

O několik dní později americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy zahájil vyšetřování pádu Jacobova letounu. Youtuberovi nařídil, aby poskytl své videozáznamy a nechal vrak na místě.

Jacob tehdy tvrdil, že neví, kde se trosky nachází. To však nebyla pravda, protože se vrtulníkem vydal k vraku, který odvezl a později ho rozřezal.

Během patrání vyšlo najevo, že youtuber lhal a mařil vyšetřování případu. Jacob pak přijal dohodu o vině a trestu a přiznal, že s letadlem havaroval úmyslně. Chtěl totiž získat sledovanost a vydělat tak peníze za propagaci výrobce peněženek, který byl sponzorem videa.

Neměl v úmyslu doletět do cíle, ale místo toho plánoval katapultovat se z letadla během letu a natočit sebe při seskoku padákem na zem a své letadlo při havárii,“ uvedla kalifornská prokuratura a dodala, že takové chování nelze tolerovat.

Na youtubovém kanále se Jacobovo video objevilo 23. prosince a okamžitě po jeho zveřejnění se v komentářích našlo několik skeptických diváků. Někteří upozorňovali, že youtuber na sebe navlékl padák ještě před vzletem. Dále na videu nebyla vidět palubní deska a kontrolky motoru a ani komunikace s řídícím letového provozu. Výtky se v poslední řadě týkaly také faktu, že se Trevor Jacob nepokusil bezpečně přistát.

Zdroj: BBC
Štítky: Youtuber, kauza
Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.