Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší týdny slovenského Counter-Striku. Tak úžasné období historie nepamatuje

13. 12. 2023 | 13:37 Counter-Strike 2 Příběh
Slovenský Counter-Strike za uplynulé dva týdny zaznamenal několik historických událostí. Zatímco Češi na mezinárodní scéně působí pouze v akademiích, tak dva Slováci na přelomu listopadu a prosince přestoupili na dvě prestižní adresy. Ryze slovenská pětice poprvé v historii ovládla také MČR v Counter-Striku a ženská světová scéna má svoji slovenskou královnu.
MATYS, Kat, frozen
MATYS, Kat, frozen
Zdroj: HLTV.org / Kat_csgo / FaZe Clan

25. listopadu: Sampi.Tipsport ovládli finále Tipsport MČR CS

Začneme na domácí scéně, jejíž sezóna vyvrcholila na konci listopadu. Po comebacku z 0:2 se k titulu českých mistrů prostřílela sestava Sampi.Tipsport, kterou tvoří kompletní slovenská reprezentace. Aby pětice slovenských hráčů ovládla vrchol domácí Counter-Strike sezóny, to se v tomhle ani minulém desetiletí ani jednou nepovedlo. Mnohokrát měl mistr ČR slovenskou většinu, nikdy ale kompletní pětku.

27. listopadu: Matúš „MATYS“ Šimko přestupuje do fnatic

Brněnské finále bylo rozloučkou pro Matúše „MATYS“ Šimka. Na služby vycházející slovenské hvězdy si brousil zuby nejeden zahraniční tým, Šimko si ale počkal na ideální nabídku v ten správný čas. Hned ráno po triumfu na Tipsport MČR CS odletěl 21letý Slovák do Finska, kde zpečetil přestup do světoznámého týmu fnatic. Premiéru na věhlasné adrese si zažil o několik dní později, na tenhle týden určitě nikdy nezapomene.

Sampi.Tipsport jako mistři ČR pro rok 2023
Sampi.Tipsport jako mistři ČR pro rok 2023
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

4. prosince: David „frozen“ Čerňanský míří do FaZe Clanu

Matysův přestup jen o týden později trumfnula v současnosti největší slovenská superstar. David „frozen“ Čerňanský opustil po čtyřech a půl letech MOUZ, aby se posunul na ještě vyšší úroveň a zakotvil přímo v nejlepším týmu světa. Dokud střílel za MOUZ, nechaly ho jakékoliv spekulace chladnými, ale po posledním turnaji už bylo všechno jasné. První šanci na světový titul má již tento týden na BLAST Premier World Final.

10. prosince: Katarína „Kat“ Vašková je nejužitečnější hráčkou

Slovenský výčet uzavírá zástupkyně něžného pohlaví. Katarína „Kat“ Vašková se svým týmem Nigma Galaxy již pošesté dokráčela ke světovému titulu, od vzniku ekosystému ESL Impact ještě nepoznal jiné šampionky. Vašková vyladila formu na finále ve Valencii opravdu dokonale a poprvé v kariéře získala ocenění nejužitečnější hráčky turnaje. Nigma Galaxy díky tomu málem získaly pozvánku do kvalifikace na Major.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.