Přejít k hlavnímu obsahu

Skandál ve světě! Organizátor nalákal známé týmy na turnaj bez anticheatu

14. 12. 2023 | 09:47 Counter-Strike 2 Reportáž
Evropský turnaj Gaming Devoted Become The Best si můžete pamatovat díky tomu, že v jeho minulé fázi bojovalo české Dynamo Eclot. Play-off ovšem sužuje obří skandál. Pořadatelé totiž zápasy odehrávají na serveru bez anticheatu, což umožňuje nekalé zacházení a využívání podpůrných programů. Jeden z hlavních favoritů se kvůli podezření odhlásil uprostřed zápasu.
Guild Eagles
Guild Eagles
Zdroj: Guild Esports

Ve středu se na portále HLTV.org objevil nepříliš známý turnaj o 30 tisíc dolarů, do kterého přijaly pozvánku týmy Guild Eagles a BIG. Kosovský celek se jako první postavil ruskému mixu s názvem Recon 6, se kterým si vzájemně udržely map picky a schylovalo se k decideru. Guild Eagles do něj ale nenastoupil. „Žádný anti-cheat, unluko,“ napsal jen stroze trenér kosovské pětice Jonatan „Devilwalk“ Lundberg důvod prohry.

Gaming Devoted Become The Best není prvním turnajem podobného ražení. U neznámých organizátorů s podezřelými parametry týmy čas od času skutečně řeší, proč se hrálo bez anti-cheatu. Podezření na Recon 6 mělo i Dynamo Eclot. Takový krok bývá zástěrkou pro pofiderní online sázkovky a potenciální match fixing, díky čemuž se pořadatelům prize money a další investice vyplatí. Jeden domluvený tým a dolary jen tečou.

Do situace se zapojil bývalý manažer Eagles, James Banks, kterého situace rozzuřila. Do jeho diskuze se posléze přidal zástupce HLTV.org, díky čemuž poměrně rychlo došlo k vyřazení turnaje z jejich turnajového systému. Absence anti-cheatu je kritickým přešlapem, když si navíc vezmeme v potaz, že z HLTV zápasů a turnajů čerpá Valve data do svého žebříčku. Když se turnaj nedostane na HLTV, tak je většinou podezřelý.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.