Přejít k hlavnímu obsahu

Dev1 obdržel ban na Twitchi. Slovenské úřady ho zklamaly

20. 12. 2023 | 19:10 Kauza
Ivan „Dev1“ Lazarov, slavná tvář domácího esportu a dnes oblíbený streamer, čelí nepříjemnému a poněkud kontroverznímu banu kvůli gamblingu. Všechna opatření v souladu s pravidly se snažil dodržet, včetně přestěhování do zahraničí a kontaktování úřadů. Přesto ho trest neminul, a není ani jisté, kdy a jestli vůbec někdy zmizí.
Dev1 obdržel ban na Twitchi. Slovenské úřady ho zklamaly
Dev1 obdržel ban na Twitchi. Slovenské úřady ho zklamaly
Zdroj: Tomáš Pitka (se souhlasem)

Dev1 patří mezi vůbec první tvůrce CZ/SK scény, který získal licenci na vysílání gamblingu. Pravidla Twitche to sice umožňují, jenže slovenský Úřad pro regulaci hazardních her v tom tak jasno nemá. Proto se přestěhoval na Maltu a vše nahlásil i na URHH, aby předešel jakémukoliv nedorozumění.

Jenže i tak se stalo to, čeho se obával. „To jsem si dal ještě tu námahu jim napsat, ale ignorovali mě,“ svěřil se na sociálních sítích, když mu následující den po vysílání ze středomořského ostrova dorazilo oznámení se zákazem spojeným se slovenskými úřady. Právě nepochopitelný postup ze strany úřadu ho rozčílil nejvíce. Není přitom prvním, komu se něco takového stalo, jak sám zmiňuje.

Doba zákazu je v oficiální zprávě neurčitá, takže permanentní, dokud úřady nestáhnou podnět. Celá situace by tak mohla klidně skončit i u soudu, Dev1 však preferuje diplomatickou cestu bez soudní síně. Přes maximální snahu mohl streamer předejít banu například už jedině tím, že by si založil nový kanál, kterým by se vyhnul cílení na slovenské obecenstvo. Něco takového v minulosti udělal nejeden tvůrce.

Zo strany Twitchu som dostal upozornenie o tom, že budem zabanovaný v dôsledku podnetu štátneho úradu. Hneď som vedel, o čo ide, a bohužiaľ aj napriek tomu, že som sa snažil tomu vyhnúť – či už presunutím aktivít na Maltu, či podnikateľských, či rezidenčných – úrad pre reguláciu hazardných hier to absolútne nezaujíma. Vieme, že v tejto istej situácii sa nachádza aj restt či dvojsekundák, a preto som chcel urobiť všetko preto, aby som sa tomu vyhol. Po konzultácii s právnikom som urobil patričné opatrenia, aby mi nevznikol rovnaký problém, ale daný úrad to absolútne nezaujímalo. Podľa ich pohľadu stačí, že ma môže pozerať akýkoľvek občan Slovenskej republiky a ak je daná stránka na zozname zakázaných stránok v SR a je prístupná pre Slováka – teda nie je blokovaná GEO/IP blokom –, jedná sa o zakázanú ponuku, a absolútne hocikto, nielen občan SR, môže byť pokutovateľný a môže byť podaný podnet na blokáciu na Slovensku zo strany Slovenskej republiky za porušovanie našich zákonov a regulácií. Pripadá mi to síce šialené, ale je to tak. Takže jediným východiskom, ak chcem v takejto spolupráci pokračovať, je úplne nový kanál po anglicky, rovnako ako českí kolegovia, s tým, že nebudem absolútne smerovať na Slovensko. Len taká pikoska, podľa všetkého sa zdá, že blokácia prišla vďaka môjmu podnetu, ktorý som podal pred 10 dňami ohľadom mojej otázky danému úradu. Keďže mi dnes, deň po banu na neurčito, prišla odpoveď, že nie všetko bolo v rámci zákona, keď takúto spoluprácu zoberiem, a môj podnet sa úrad teda zaoberal, asi ma aj dali zablokovať. Takže, ako sa hovorí, 'žiadny dobrý skutok neostane nepotrestaný', a možno, keby som sa im neozval, ban nikdy nepríde. Nič nemení na veci, že sa určite neplánujem súdiť, a ako vždy zvolím diplomatickú cestu, kde si samozrejme priznám chybu, ospravedlním sa a pokúsim sa s nimi dohodnúť na podaní žiadosti o odblokovanie. Následne sa budem modliť, aby to Twitch spracoval a pozrel sa na to ešte v tomto storočí pri ich rýchlosti riešenia banov. Zatiaľ som teda na KICKu, aj keď je to zaujímavá platforma, stojím si za tým, že mi príde riskantné na nej niečo väčšie budovať, a radšej sa pokúsim o unban a vrátim sa na Twitch.
Ivan „Dev1“ Lazarov

Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům se nedá příliš očekávat, že by se ban podařilo vyřešit do konce roku. Do té doby bude Dev1 vysílat na Kicku, kde je stejně jako na Twitchi ověřeným partnerem platformy.

Štítky: dev1, BAN, Twitch, Kick, Gambling
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.