Přejít k hlavnímu obsahu

11 milionů korun za jediný rok. Slovenský profík zveřejnil své herní výdělky

30. 12. 2023 | 12:00 Counter-Strike 2 Lifestyle
Martin „STYKO“ Styk v rámci svého YouTube kanálu pokračuje ve své otevřenosti. Tentokrát se rozhodl zveřejnit všechny své výdělky za rok 2023 i s důkladným rozborem, kolik si jakým způsobem vydělal. Výhry za umístění v turnajích například tvoří jen 3 procenta! Jako člen týmu ze širší světové špičky si letos přišel na 461 tisíc euro, tedy v přepočtu přes 11 milionů korun.
Martin „STYKO“ Styk na ESL Pro League
Martin „STYKO“ Styk na ESL Pro League
Zdroj: Apeks (s povolením)

Kolik si v esportu vydělávají profesionální hráči videoher, to je věčná otázka. Veřejné jsou pouze výhry z turnajů, ale ani u nich nevíme, jaký podíl vůbec hráči získávají. Každý tým má navíc smlouvy nastavené úplně jinak. Slovenský Counter-Strike hráč Martin „STYKO“ Styk se však nyní rozhodl tohle téma otevřít.

Za Stykova působení si tým Apeks za rok 2023 na turnajích přišel na 185 tisíc dolarů. V letmých odhadech se většinou pracuje s pětinou, což je 37 tisíc dolarů. STYKO ale ve svém videu ukázal skutečnou realitu. Z výher na turnajích si letos odnesl pouhých 13 500 euro. Mimo jiné také prozradil, že v Apeks si celou polovinu výher nechává organizace a tu druhou si rovným dílem rozděluje pět hráčů a dva trenéři. Pokud by tedy Apeks vyhráli světový turnaj a odnesli si například 1 milion dolarů, STYKO z této sumy uvidí jen 71 400 $.

Nyní už vám je nejspíše naprosto jasné, že finanční odměny na turnajích jsou často tou nejméně důležitých složek výdělků profesionálního hráče a na té nejvyšší úrovni je v podstatě jedno, o kolik stovek tisíc dolarů se vlastně hraje. Úspěšný Slovák dále prozradil, že jeho měsíční plat v týmu Apeks činil 12 500 euro (150 tisíc za rok), takže celoroční výhry ze soutěží kalibru ESL Pro League, IEM Cologne nebo BLAST.tv Paris Majoru se rovnaly v podstatě jen jednomu měsíčnímu platu. A to se na Majoru dostal do semifinále.

U nejprestižnějšího turnaje světa ale zůstaneme. Třetí složkou výdělků, tou největší ze všech, jsou „ostatní zdroje“. Mezi ně totiž spadají prodeje Major samolepek, díky kterým byl rok 2023 Stykův nejvýnosnější v celé kariéře, i když turnajové úspěchy zaznamenal mnohem větší dříve v MOUZ. Z celkové sumy 461 tisíc euro mu ostatní zdroje vynesly 297 tisíc. Jde tak o dokonalou ukázku, jak je pro hráče klíčové se kvalifikovat na Major a jak tento jeden úspěch může především týmům z menších regionů zajistit zářivější budoucnost.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.