Přejít k hlavnímu obsahu

PGL rozdalo pozvánky na první CS2 Major. Všichni Češi musejí jít přes kvalifikaci

31. 12. 2023 | 11:00 Counter-Strike 2 Preview
Valve Ranking je oficiálně uzavřený a my známe složení všech regionálních RMR turnajů i uzavřených kvalifikací. Přímo na RMR se s jistotou ukáží David „frozen“ Čerňanský a Martin „STYKO“ Styk, všichni ostatní vyslanci česko-slovenské scény musejí začít svoji cestu v nekompromisních otevřených turnajích. SINNERS přitom od pozvánky dělila pouhá dvě místa.
CS2 Major
CS2 Major
Zdroj: PGL Esports

Společnost PGL Esports, která v Kodani uspořádá první Major šampionát v nové éře, zveřejnila finální seznam pozvánek. Oproti uzávěrce žebříčku ještě proběhlo několik změn, jako je odhlášení Evil Geniuses či přesun hráčského jádra z organizace 1win. Situace se pro české a slovenské hráče ale nijak nezměnila.

V Evropě obdržela pozvánku přímo na RMR jedenáctky vyvolených týmů, která se na posledním Majoru umístila v TOP 16 a současně si udržela alespoň tři hráče v sestavě. Mezi nimi tedy nechybí FaZe Clan s novou posilou Davidem „frozen“ Čerňanským ani Apeks s navrátilcem Martinem „STYKO“ Stykem.

Dalších šestnáct týmů si vysloužilo pozvání do uzavřených kvalifikací na základě žebříčku. Spolu s šestnáctkou postupujících celků z otevřených kvalifikací si zahrají o 21 postupových slotů na RMR. Kromě postupujících se třemi výhrami si šestice týmů s bilancí 2-3 zahraje o dalších pět postupových míst.

Pozvané týmy na RMR
 Evropa Team Vitality Evropa GamerLegion Evropa Apeks Evropa FaZe Clan
 Ukrajina Monte Evropa Into The Breach Evropa NIP Kosovo Guild Eagles
 Evropa Falcons Evropa G2 Esports Polsko ENCE 
Uzavřená kvalifikace – A
 Rusko Virtus.pro Evropa Natus Vincere Rusko Cloud9 Německo BIG
 Rusko BetBoom Team Francie 3DMAX Rusko 9Pandas Portugalsko SAW
Uzavřená kvalifikace – B
 Evropa MOUZ Rusko Team Spirit Turecko Eternal Fire Rusko AMKAL
 Dánsko Astralis Dánsko Preasy Esport Rusko Aurora Rusko FORZE

Do amerického RMR obdržela pozvánku pouze FURIA. Complexity naopak čeká severoamerická uzavřená kvalifikace, kde dále najdeme M80 nebo Nouns. Neúprosné síto čeká Jižní Ameriku, kde zvučných jmen, jako MIBR nebo 9z Team, najdeme celou řadu. Celá Amerika hraje o pět postupových slotů na Major.

Posledním regionem je Asie-Pacifik. Ten se skládá z několika menších součástí, ale přesto celkově nabízí pouhé dvě místenky na nejprestižnějším turnaji světa. Na osmičlenném RMR se ukáží dva týmy z Číny, východní Asie a Středního Východu, které po jednom zástupci doplní jihovýchodní Asie a silná Oceánie.

Nás ale bude zajímat samozřejmě hlavně Evropa. Registrace do otevřených turnajů již byly otevřeny.

Harmonogram evropské kvalifikace:

Harmonogram kodaňského Majoru:

  • Challengers Stage: 17. až 20. března
  • Legends Stage: 21. až 24. března
  • Champions Stage: 28. až 31. března
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.