Přejít k hlavnímu obsahu

Koho čeká otevřená kvalifikace na Major? Heroic, fnatic, ale i týmy z TOP 30

7. 1. 2024 | 08:00 Counter-Strike 2 Preview
Všichni čeští a slovenští fanoušci se nemohou dočkat kvalifikační cesty SINNERS, Dynama Eclot, Sampi.Tipsport nebo UNiTY. Pod drobnohledem však budou i mnohem slavnější světové týmy. V prvním evropském turnaji nechybí dva týmy z nejlepší světové třicítky a další osmička z elitní padesátky. Zapomínat stejně tak nesmíme na nové elitní sestavy mimo aktuální žebříček.
Matúš „MATYS“ Šimko
Matúš „MATYS“ Šimko
Zdroj: fnatic (s povolením)

V aktuální chvíli je do prvního kvalifikačního turnaje na historicky první CS2 Major přihlášených 548 evropských týmů. Pavouk se může naplnit až do 1024, takže místo je stále pro každého, kdo chce zkusit štěstí. Otevřené kvalifikace proběhnou v Evropě čtyři, každá trvá dva dny a všechny běží hned po sobě.

Mezi registrovanými účastníky najdeme celou řadu známých týmů, které neměly právo na pozvánku na RMR na základě minulého Majoru ani do uzavřené části kvalifikace podle oficiálního Valve žebříčku. I kvůli tomu tak budou otevřené turnaje velkou řežbou, kterou ve čtyřech případech projde vždy nejlepší čtveřice.

Harmonogram kvalifikací:

Vůbec nejvýše postaveným týmem z řad přihlášených účastníků je finská organizace HAVU Gaming (#22). Spolu s Movistar KOI (#24) jde aktuálně o jediné celky z nejlepší světové třicítky. Kdybychom šli dále po žebříčku, tak z elitní padesátky dále uvidíme EYEBALLERS, Pera, Anonymo, Sprout, B8 či GODSENT.

A také zástupce české a slovenské scény. Matúš „MATYS“ Šimko půjde do boje s fnatic (#45) a připraveni samozřejmě budou také SINNERS (#43), žebříčkově nejlepší česko-slovenský tým současnosti. Hříšníkům přitom pozvánka utekla jen o dvě místa. Mezi přihlášenými však najdeme kompletní lokální špičku.

Jak už to ale bývá, tak dá se očekávat, že uspějí i týmy z nižších pater, či doslova outsideři. Počítat se musí doslova s desítkami známých jmen, vždyť mimo světový žebříček je i organizace kalibru Heroic, stejně jako nová sestava BLEED Esports. Výčet jmen, které půjdou 8. ledna do boje, si můžete nastudovat níže.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.