Přejít k hlavnímu obsahu

Nejočekávanější hry roku 2024: Star Wars, návrat Tekkena i české pecky

15. 1. 2024 | 20:30 Gaming
Rok 2023 byl nabitý skvělými videohrami. Zvolit tu nejlepší bylo náramně těžké, nakonec si tuhle cenu odneslo z Game Awards RPG Baldur’s Gate 3. Pojďme se podívat, na jaké hry se těšit v roce 2024.
Nejočekávanější hry roku 2024: Star Wars, návrat Tekkena i české pecky
Nejočekávanější hry roku 2024: Star Wars, návrat Tekkena i české pecky
Zdroj: Bandai Namco Studios/Arika, Night Dive Studios, Madfinger Games

Tekken 8 (26. ledna)

Platformy: PC, PlayStation 5, Xbox Series X a Series S

Úvodní měsíc bude patřit známé mlátičce. Uplynulo víc jak osm let od vydání posledního Tekkena. Na konci ledna vstoupí na PC, PlayStation a Xbox už osmý díl. Poprvé v sérii bude k dispozici crossplay, bojovat spolu tak mohou hráči napříč platformami.

Tekken 8 nabídne příběhovou kampaň a také vylepšený soubojový systém, který je vřelejší pro nováčky nebo občasné hráče, zároveň ale je k dispozici i tradiční styl pro pokročilé gamery, kteří zvládají mistrovství kombinací a drtivých útoků.

Demo Tekkena 8 obsahovalo 16 postav, v plné verzi bude celkem 32 bojovníků, včetně ikonického samuraje Yoshimitsu, záporáka Kazuya Mishimy nebo bojovníka s hlavou jaguára Kinga. Objeví se ale i nováček: saúdskoarabský bojovník Shaheen.

Skull and Bones (16. února)

Platformy: PC, PlayStation 5, Xbox Series X a Series S

Ubisoft se už roky touží navázat na čtvrtý díl ságy Assassin's Creed: Black Flag a připravuje pirátskou akci Skull and Bones. Jenže je to velké trápení, po více než desetiletém vývoji a několika odkladech se zdá, že plachtění s pirátskými koráby konečně vyjde v polovině února.

Skull and Bones původně mělo být masivní akcí pro více hráčů plnou námořních bitev. Jenže Ubisoft změnil plány a ze hry udělal adventuru s RPG prvky, kde se vedle brouzdání vodami Indického oceánu dá běhat i po ostrovech a souši. Hráči si tak mohou vybírat mezi PvP módem hráč proti hráči, nebo PvE, kdy bojujete proti počítačem ovládaným protivníkům.

Ubisoft nabídl několik uzavřených beta testů Skull and Bones, ale z nich je vidět, jak se na hře podepsala obrovsky dlouhá doba vývoje. Pirátská akce nabízí rozmanitý herní svět, jenže působí jako několik let stará hra. Dopřejme ale vývojářům ještě těch několik posledních týdnů, třeba překvapí a přinesou zcela jedinečnou hru, která dá zapomenout na Sea of Thieves a přinese tu kýženou nadstavbu již zmíněného Assassin's Creed IV: Black Flag.

Star Wars: Dark Forces Remaster (28. února)

Platformy: PC, PlayStation 4 a 5, Xbox One a Series, Nintendo Switch

Letošní rok bude ve znamení mnoha remaků a předělávek slavných her. Jeden takový přijde na konci února, kdy opět oživne střílečka z první osoby Star Wars: Dark Forces. Původní verze vyšla v roce 1995 a tvůrci ze studia LucasArts tehdy toužili využít boomu legendárních FPS her Doom nebo Wolfenstein 3D. Na remasteru Star Wars: Dark Forces pracují borci z Nightdive Studios, které převedlo do modernějšího kabátu Dooma 64 nebo první dva díly Quakea.

Star Wars Dark Forces Remaster nabídne hru ve 4K rozlišení a snímkovací frekvencí až 120 FPS. Vedle toho vývojáři vylepšili cutscény a přidali podporu pro gamepady, která stejně jako v Quakeovi II tak i zde přinese pohyb za pomocí gyroskopu. Jinak ale hra zůstává věrná originálu z roku 1995, tak se připravte na hlavní postavu Kylea Katarna a děj, který začíná krátce před původním filmem Star Wars: Epizoda IV z roku 1977.

Final Fantasy VII Rebirth (29. února)

Platformy: PlayStation 5

Další remake slavné série chystá vydavatel Square Enix. V jeho studiu se pracuje na sedmém dílu akčního RPG Final Fantasy. Ti znalejší se nyní možná podivují. Další remake Final Fantasy VII? Cože? Je to tak, tenhle titul má totiž přídomek Rebirth a je druhou částí remaku. V budoucnu ještě přijde třetí a uzavře se tak trilogie sedmého dílu.

Hlavní roli tu hraje žoldák Cloud Strif a jeho parta ekoteroristů. Společně bojují proti korporaci Shinra ničící planetu. Autoři upozorňují, že Final Fantasy VII Rebirth rozšíří příběh z původní hry a nebude jen věrnou kopií. Některé postavy, které v originální sedmičce postihne nepříjemný osud, tak mohou přežít. Které to budou se hráči dozví už na konci února.

Alone in the Dark (20. března)

Platformy: PC, PlayStation 5, Xbox Series X a Series S

A do třetice všeho dobrého si dáme opět remake. Nyní se to týká slavné survival hororovky Alone in the Dark z roku 1992. Hráči se v kůži Emily Hartwood a detektiva Edwarda Carnbyho vydají do domova pro duševně nemocné Derceto Manor, aby vyšetřili zmizení Emilina strýce.

Příběh se oproti originálu rozšíří a sledovat ho budeme z pohledu obou hrdinů. Tvůrci dále lákají na prozkoumávání herního světa a temných zákoutí, bojování s monstry, řešení různých hádanek, a především na jižanskou atmosféru dvacátých let v USA.  

Black Myth: Wukong (20. srpna)

Platformy: PC, PlayStation 5, Xbox Series X a Series S

Čínská akční adventura Black Myth: Wukong okouzlila svět už před dvěma lety. Okamžitě po zveřejnění první ukázky se hráči začali těšit až titul na motivy slavného románu Opičí král dorazí na trh. Ten čas se má nachýlit v srpnu. Z dosud zveřejněných ukázek se dá soudit, že Black Myth: Wukong půjde ve stopách her Dark Souls či Bloodborne. Tedy velmi náročných RPG her, kde ovládáte svého hrdinu, vylepšujete ho a pak trpíte u soubojů s gigantickými monstry a bossy.

V létě se na herním veletrhu Gamescom stála obrovská fronta na Black Myth: Wukong, natěšení hráči ze všech koutů světa čekali čtyři hodiny, aby si zahráli titul s nádechem čínské mytologie. Odměnou jim pak byl překrásný svět, speciální chvaty a kouzla. V téhle hře bude každý souboj náročný, boj s více protivníky bude spíš jistá smrt, než vítězství a hrdina bude velmi často umírat, než přijdeme, jak správně načasovat útoky, úskoky a zároveň objevíme slabá místa nepřátel.

Stalker 2: Heart of Chornobyl (Q1 2024)

Platformy: PC, Xbox Series X a Series S

Letos uplyne sedmnáct let od vydání post-apokalyptické střílečky Stalker: Shadow of Chernobyl. Ukrajinské studio GSC Game World se do vývoje druhého dílu pustilo v roce 2010, jenže později došlo k pozastavení projektu a jeho následnému obnovení o několik let později. V posledních dvou letech se ale na Stalker 2 pracuje intenzivně. A děje se to z velké části v Praze, kam se studio přesunulo kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Do zamořené oblasti po katastrofě černobylské jaderné elektrárny se snad vypravíme v prvním čtvrtletí roku 2024. Stalker 2 totiž byl několikrát odložen a dosud neznáme konkrétní den vydání. Tvůrci nejspíš nechtějí uvedení hry uspěchat, dávají si záležet a zároveň jim klacky pod nohy hází nejen ruská agrese, ale i narukování vývojářů do armády nebo hackerské útoky.

Star Wars Outlaws (2024)

Platformy: PC, PlayStation 5, Xbox Series X a Series S

Fanoušci Hvězdných válek budou mít letošní rok hotové žně. Nejen, že se na začátku roku dočkají už zmiňovaného remasteru Dark Forces, ale francouzský Ubisoft chystá akční adventuru s otevřeným světem Star Wars Outlaws, což je první hra tohoto druhu ze světa Hvězdných válek.
Hlavní hrdinkou bude zlodějka Kay Vess a na cestách má věrného zvířecího parťáka Nixe. Kvůli svým intrikám a spojení s podsvětím patří mezi nejhledanější osoby v celém vesmíru. Příběhově lze události ze Star Wars Outlaws zařadit mezi snímky Impérium vrací úder a Návrat Jediho.

Akční adventura z třetího pohledu vedle střílení a bojování nabídne také prvky plížení a prozkoumávání otevřeného světa, který bude opravdu velký. K dispozici bude řada známých planet a míst z filmů a dalších her Star Wars, vývojáři ale slibují, že navštívíme i zbrusu nové lokality.

Matcho (2024)

Platformy: PC, PlayStation 5, Xbox Series X a Series S

Na závěr si musíme nechat dvě české hry, na které se těšíme. Začneme s unikátní střílečkou Matcho od studia FiolaSoft. Na to jsme se tedy těšili už loni, ale tvůrci měnili engine a ze staršího Unreal Enginu 4 přešli na pětku, která podle jejich slov přináší větší plynulost hry nebo optimalizaci. Jinak se na Matcho nic nemění. Protagonistou je Max, který s přátelí musí zachránit planetu před mimozemskou invazí. Hlavní mechanikou hry je kombinace žánrů, i když na začátku zaznělo střílečka, není to klasické FPS. Naopak je kombinovaná se spojováním předmětů jako v bejeweled hrách. V Matchu se mířením a klikáním spojují stejně barevní brouci. Do toho se přidávají prvky parkouru a především hratelnost podobná velké klasice: Quakeovi.

Zvládnout umění této hry bude opravdová výzva. Navíc tu bude i spousta hádanek a také český dabing.

GrayZone Warfare (2024)

Platformy: PC

A na úplný konec je tu ambiciózní taktická střílečka z džungle v jihovýchodní Asii, na které pracuje brněnské studio Madfinger Games. Jedná se o čistě multiplayerový titul, tedy pro více hráčů a nabídne především dva módy: PvP, tedy hráč proti hráči, a PvE, hráč proti počítačem ovládaným protivníkům.

Vývojáři kladou maximální důraz na realističnost, každá zbraň má jiné chování, jinou balistickou křivku a roli samozřejmě hraje i míra únavy ze sprintu nebo z natažených rukou při míření. Vlivem toho se snižuje přesnost.

Podle ukázky, kterou jsme mohli vidět na konferenci Game Developers Session, můžeme konstatovat, že si v Madfinger Games dávají velmi záležet, aby pro úspěch udělali úplně vše. Mají perfektně zmapované, co jsou slabé stránky konkurenčních taktických stříleček, například Escape from Tarkov, a chtějí přinést propracovanější a zábavnější titul. Který navíc vypadá perfektně. Tak teď už jen ho naplnit spoustou misí a úkolů, které budou jednotlivé soukromé armády plnit, a pak sehnat bandu kámošů a vydat se do džungle. 

Štítky: top 10, 2024, gaming, hry
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).