Přejít k hlavnímu obsahu

Cesta na Major: Favorité v kvalifikaci září, česká stopa je krůček od vyřazení

18. 1. 2024 | 21:30 Counter-Strike 2 Reportáž
„Teď už to může být jen lepší,“ zní z tábora SINNERS. Není se čemu divit, protože první den uzavřené kvalifikace na PGL Major absolvovali dva náročné zápasy, v nichž podlehli elitním světovým organizacím. Svůj nejvyšší seed z týmů z otevřené kvalifikace nemohli nijak využít, není ale všem dnům konec a stále mají postup ve svých rukou. Jen už nesmí znovu zaváhat.
Tomáš „oskar“ Šťastný na Tipsport MČR CS 2023
Tomáš „oskar“ Šťastný na Tipsport MČR CS 2023
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Skupina A

Skupina se SINNERS a Matúšem „MATYS“ Šimkem zatím nabídla minimum překvapivých výsledků, co se týče původních nasazovacích pozic. Právě vzájemné střetnutí českého týmu se slovenskou hvězdou je jednou z výjimek, přitom k ní nemuselo ani dojít. Fnatic však neproměnili čtyři match pointy proti SAW a nechali si první kolo utéct v prodloužení. Proti hříšníkům už se ale nemýlili. Další je den však čekají BIG, kteří jsou jediným týmem z elitní nasazené čtveřice, jenž neprošel čtvrtečním programem bez utržené porážky.

Německá organizace totiž nestačila na BetBoom Team, který potvrdil fazónu zástupců východní Evropy. Pokud bychom hypoteticky považovali NAVI stále za celek z Ukrajiny, tak kompletní kvarteto pochází právě z východu. Ve druhém dni se tak v boji o místenky na RMR můžeme těšit na parádní zápasy, především na ten mezi NAVI a Virtus.pro. Oči českých fanoušků však budou směřovat opačným směrem. Po dvou obtížných soupeřích se konečně budou SINNERS moci nakopnout, v 0-2 části je totiž doplňují outsideři.

2-0
(17:00)
1-1
(16:00)
0-2
(20:00)
 Evropa Natus Vincere
 Rusko Virtus.pro
 Portugalsko SAW
 Srbsko Zero Tenacity
 Německo BIG
 Evropa fnatic
 Česká republika SINNERS
 Rumunsko Nexus Gaming
 Rusko Cloud9
 Rusko BetBoom Team
 Francie 3DMAX
 Evropa OG
 Rusko 9 Pandas
 Dánsko ECSTATIC
 Polsko Permitta
 Finsko JANO Esports

Skupina B

Druhá skupina je oproti papírovým předpokladům mnohem více zamotaná, nemá ani jednoznačné favority. Nasazená dvojka Team Spirit dokonce do posledních momentů bojovala o to, aby neskončila první den mezi poraženými. Nakonec ale Spirit otočili koncovku zápasu proti Entropiqu. Přesto jde z řad velkých a vysoko nasazených jmen zatím největší zklamání dosavadního dějství celé kvalifikace. Také tým číslo jedna MOUZ se k posunu do 2-0 části natrápil, Heroic však i přes nízký seed bezesporu patří mezi kandidáty na postup.

Dalšími neporaženými celky jsou AMKAL, Eternal Fire a Astralis, především dánská organizace proklouzala čtvrtečním dnem s ledovým klidem. Astralis zvládli i dánské střetnutí s Preasy, kteří se hned zítra utkají také s Heroic, dalším lokálním konkurentem. 1-1 bracket je hodně napěchovaný, přesto v pátek dojde k souboji zástupců menších regionálních scén, Pera Esports vs. sYnck. Zvučná jména najdeme také mezi týmy bez dosavadní výhry, o přežití bude bojovat Entropiq, švédská naděje EYEBALLERS i známý ruský celek FORZE.

2-0
(17:00)
1-1
(16:00)
0-2
(20:00)
 Turecko Eternal Fire
 Dánsko Astralis
 Španělsko Movistar KOI
 Rusko Aurora
 Evropa IKLA
 Rusko Team Spirit
 Švédsko EYEBALLERS
 Evropa Entropiq
 Rusko AMKAL
 Evropa MOUZ
 Dánsko Preasy Esport
 Dánsko Heroic
 Maďarsko Pera Esports
 Estonsko sYnck
 Polsko ex-ThunderFlash
 Rusko FORZE
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.