Přejít k hlavnímu obsahu

Na tohle jsme tvrdě dřeli? Světové týmy může čekat jen 12 zápasů za celý rok

19. 1. 2024 | 11:18 VALORANT Komentář
Přestože je VALORANT jedním z nejvíce rostoucích esportů, tak jeho esportový kalendář pro 2024 zanechal všechny v údivu. Týmy z nejlepší ligy totiž čeká pouze 12 zápasů, pokud se jim nebude dařit podle představ a nedostanou se na mezinárodní akce. Zklamaní jsou jak fanoušci, tak hlavně samotní hráči i majitelé organizací, jejichž týmy se v akci skoro nepředstaví.
Leo Faria
Leo Faria
Zdroj: Flow Games

Poslední zápas loňské sezóny VALORANT Champions Tour proběhl v srpnu, tedy před dlouhými pěti měsíci. Regionální ligy skončily dokonce před dalšími čtyřmi měsíci, to je třičtvrtě roku bez plnohodontných esportových bitev. Off-season je tak ve výsledku ještě delší než celá sezóna. V tomto nekonečném období fanoušci očekávali nějaké zmeny, jenže Riot přišel s kalendářem, který znovu nikoho nepotěšil.

„Chceme více zápasů,“ hlásali fanoušci po loňském roce, kdy některé týmy odehrály pouze 11 zápasů. S tvrzením, že je takový počet nedostatečný, nelze nesouhlasit. V Riot Games to ale vidí naopak. „Líbí se nám počet zápasů, které každý tým aktuálně hraje, a nehodláme ho zvyšovat. V konečném důsledku chtějí fanoušci vidět nejlepší týmy hrát více a tyto týmy se dostanou na světové akce,“ prohlásil Leo Faria, šéf Valorant Esports.

Sportovní odvětví i jiné esportové tituly mají sezónu složenou z desítek utkání. Jenže VALORANT na to jde zkrátka jinak a vedení prý nemá v plánu změnit kurz. Zatímco v League of Legends jsme se dočkali třetího splitu a navýšeného počtu zápasů. Jednotná strategie tak nepanuje ani v sídle jednoho vydavatele.

Zbytek týmů si ale v podstatě ani pořádně nezahraje, nebude se mít šanci dostatečně ukázat fanouškům a organizace budou s minimem prostoru bojovat o každého partnera. Sezóna VCT 2024 je opět natlačena do pouhých sedmi měsíců, kde se regionální boje rozdělí na Kick-Off turnaj a dva splity. Ani v nich si však nezahraje každý s každým. Pokud ve 12 zápasech neprokážete své kvality, tak se uvidíme zase za půl roku.

Jediná uklidňující slova pronesl sám Leo Faria, který slíbil, že v roce 2025 bude konečně více VALORANTU. Jenže po předchozích slibech a aktuální situaci se tomuto výroku jen těžko věří, dokud neuvidíme činy. Proč neprotáhnout sezónu o nějaký ten měsíc, aby byl čas na více zápasů? Bojí se pořadatelé ztráty sledovanosti? Nikdo mimo Riot Games nechápe, proč opět sáhli po takovém formátu, který je neustále kritizován.

Štítky: Valorant, VCT 2024
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.